“BLIC” TEST: GALAXY Z FOLD6 Brz i impresivan, jake brojke i još jača cena – evo zašto se toliko priča o novom preklopivom Samsung telefonu

IT

Samsun Galaxy Z Fold6 na testu Blica: Review novog preklopivog telefona

Konkurencija u segmentu preklopivih telefona je nikada jača. Kada je Samsung krenuo sa Galxy Z Fold i Z Filp uređajima gotovo da nisu imali konkurenciju. Situacija je sada puno drugačija, pa ne čudi što su kod Galaxy Z Fold6 uveli nekoliko promena, od lakšeg i izdržljivijeg rama, nove širokugaone kamere pa do brojnih AI opcija koje su i korisne, ali i ekstremno zabavne. Da li je nedavno predstavljeni Galaxy Z Fold6 i dalje “kralj” u ovom segmentu, proverili smo na testu.

Galaxy Z Fold6

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Galaxy Z Fold6

Samsung je još sa prethodnim modelom Fold telefona eliminisao “prazan prostor” kada se telefon preklopi a sa Galaxy Z Fold 6 još malo su menjali dimenzije telefona koji je sada neznatno tanji a kada se rasklopi, ekran ima dodatno nekih 2.7mm u širinu. I prednji ekran, kada je telefon zatvoren sada je malo širi, ali dalje je to odlična dimenzija kako bi se telefon jednostavno i bez opterećenja držao jednom rukom. Posebno pomaže to što je Fold6 sada lakši nego prošle godine, i to za 14 grama. Neki bi rekli da to nije puno, ali sda je ovaj telefon gotovo identično težak kao S24 Ultra koji ima “samo” jedan ekran.

Blic preporučuje

Od ostalih dizajnerksih karakteristika nema nekih značajnijih promena, ovo je i dalje elegantan telefon kod kog ništa nije prenaglašeno. Svakako, dovoljno je što ima savitljiv ekran. Pri tome, to nije tek neki ekran, ver verovatno jedan najboljih na tržištu ikada. Osvetljenje je povećano na 2600 nita tako da rezolucija, jasna reprodukcija, savršeno ponašanje pod svim uslovima osvetljenja na koje su navikli oni koji koriste premijug S 24 Ultra, sada dobijaju i na ovom telefonu.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Galaxy Z Fold6

Sistem kamera

Kada su kamere u pitanju mnogi su u startu zamerili Samsungu zašto na Fold telefonima nemamo isti set vrhunskih kamera kao što je to slučaj kod Galaxy S serije. To je često i povod za diskusiju u kojoj se kao prvi argument poteže to što je Z Fold6 pre namenjen onima koji planiraju da na telefonu završavaju poslovne obaveze, nego što će ga koristiti “samo” za slikanje. Ali, mnogima je postao posao da sami prave foto i video sadržaj za društvene mreže ili YouTube pa bi i jača kamera svakako pomogla. Ali, probali smo kako izgleda novi sistem kamera na Z Foldu6 i teško je naći im neke prave zamerke.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Galaxy Z Fold6

Najveća promena u pogledu hardvera leži u novom senzoru od 12MP na mestu ultra-wide kamere koji omogućava veću količinu svetlosti, a samim tim jasnije i svetlije fotografije pre svega kod slikanja u noćnim uslovima. Tu je još i 50MP glavna kamera kao i 10MP telefoto sočivo sa 3x optičkim i do 30x digitalnim zumom. Kada se telefon otvori ispod ekrana je 4MP selfi kamera, dok je “glavna” selfi kamera koja se nalazi na prednjoj strani ekrana sa rezolucijom od 10MP.

Fotografije su i više nego dobre, jasne, precizne, dovoljno svetle i detaljne čak i u uslovima slabijeg osvetljenja. Zum ne može da se poredi sa onim što radi gotovo savršeni Galaxy S24 Ultra, ali to neće smetati u svakodnevnom korišćenju.

Evo nekih primera:

Foto: Ringier

Slikano Galaxy Z Fold6 telefonom

Foto: Ringier

Slikano Galaxy Z Fold6 telefonom

Foto: Ringier

Slikano Galaxy Z Fold6 telefonom

Foto: Ringier

Slikano Galaxy Z Fold6 telefonom

Foto: Ringier

Slikano Galaxy Z Fold6 telefonom

Zašto tolika frka oko AI opcija

Samsung je portfolio AI opcija koje su predstavljene sa Galaxy S24 serijom samo pojačao sa novim telefonom. Tako, na Galaxy Z Fold6 pored svih od ranije poznatih opcija sada imamo i Google Gemini. Evo nekoliko najzanimljivijih stvari koje mogu da se rade uz pomoć AI.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Galaxy Z Fold6

Najveća atrakcija je opcija Sketch to Image. U Samsung Notes aplikaciji možete da nacrtate bilo šta, a generativna AI će to pretvoriti u akvarel, ilustraciju, skicu, pop-art ili 3D crtać. Rezultati su impresivni, iako samo “prebacivanje” traje samo nekoliko sekundi. Naravno, pomaže ako ste iole talentovani za početni crtež. Takođe možete direktno da crtate na fotografijama koristeći istu opciju. Galaxy AI se može koristiti za transformaciju fotografija sa Portrait Stuodio opcijom, pa tako možete svoj selfi da pretvorite u strip lik ili 3D crtać.

Ukoliko ćete AI koristiti da povećate svoju produktivnost najbolja polazna tačka je Note Assist koji može da transkribuje i sumirati sastanke za vas. Tu je i Google Gemini koji se pokreće jednostavnim povlačenjem iz ugla koji može maltene da pomogne oko svega, od preporuka gde na letovanje, šta da pripremite za večeru, pa do rešavanja složenih matematičkih zadataka koje jednostavno možete da slikate, on će ih rešiti na osnovu toga.

Na kraju, aplikacija Interpreter na Z Fold6 omogućava vam da prevodite razgovore u realnom vremenu kada ste na primer na video pozivu pa osoba sa kojom razgovarate može da vidi šta se govori. Najbolje od svega je to što ovaj prevodilac može da radi i offline.

Baterija i performanse

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Galaxy Z Fold6

Od kako je Samsung predstavio svoje prve savitljive telefone krasila ih je jedna ista karakteristika – brzi su, precizni i gotovo nepogrešivi. Takav utisak smo stekli i tokom kraćeg testa novog Z Fold6. U njemu je Snapdragon 8 Gen 3 čip, isto kao i kod S24 serije što je poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji model iako je osnovna opcija RAM ostala 12GB. A to znači da smo dobili jedan vrlo brz telefon koji savršeno reaguje na sve komande, nema nikakvih problema tokom korišćenja, bagovanja, sve se odvija glatko ma koju funkciju da pokrenete. Ujedno, Samsung je predstavio kod ovog modela i novu 1,6x veću rashadnu komoru kako bi se neometano telefon koristio na duži period.

Baterija kod Galaxy Z Fold6 nije doživela neke promene kada su brojke u pitanju. Ona je i dalje istog kapaciteta od 4.400 mAh, ali prebačeno u praktično korišćenje, oseća se da duže traje nego kod prethodnog modela. To znači više od celog dana intenzivnog korišćenja, od striminga, isporobavanja svih AI funkcija, slikanja pa do provera kako rade igrice. Možete računati da ćete telfon puniti maltene jednom u dva dana. Kod punjenja Samsung je odlučio da ostane na 25W punjaču, što znači nekih 60% kapaciteta baterije za pola sata na punjaču. Sasvim solidno.

Za koga je Galxy Z Fold6

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Galaxy Z Fold6

Telefone na preklop, odnosno savitljive telefone ili volite ili ne volite. Ukoliko koristite njihov pun potencijal vrlo brzo ćete se navići da na njima završavate puno stvari zbog kojih biste inače uključivali računar i to je zapravo njihova najveća prednost. Kada je u pitanju Z Fold6 nepravedno bi bilo reći da nešto “škripi” ili da nije na vrhunskom nivou. Ali, to se i očekuje od telefona koji se kod nas prodaje po ceni od 245.000 dinara (impozantna cifra u svakom pogledu). Ono što možda ostaje kao žal, jeste to što S Pen na žalost ne dolazi uz telefon, kao što je to slučaj sa Galaxy S24 Ultra već se odvojeno kupuje uz posebnu futrolu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com