Предатор у “Хародсу” – када робна кућа постане кућа страве и ужаса

понедељак, 23.09.2024,  10:36 -> 12:47

Извор: РТС

Аутор: Ивана Милорадовић, дописник РТС-а из Лондона

Случај “Вајнстин” срушио је зид ћутања око сексуалних злоупотреба у филмској индустрији. Најновија афера, у чијој је жижи египатски милијардер Мохамед ал Фајед, некадашњи власник фудбалског клуба Фулам и луксузне робне куће “Хародс”, који је преминуо прошле године, прети да на сличан начин потресе корпорације широм света.

За милионе људи широм света лондонска робна кућа “Хародс” деценијама је симбол екслузивитета, богатства и највишег квалитета.

Но, како се последњих дана показује, за неке је то кућа страве и ужаса.

“Ружна истина је да је знатан број тамо запослених жена сексуално злостављао председник управног одбора Мохамед ал Фајед”, реклa је новинарима у Лондону адвокат Глорија Олред, која је заступала жртве педофила Џефрија Епстина.

Најмлађа жртва петнаестогодишња девојчица

Ал Фаједове жртве су пословично биле старости од петнаест до двадесет пет година, плавуше и у Лондону без родитеља.

Једна од садашњих тужиља, која се јавности представила само именом Наташа, сећа се како је по запослењу била подвргнута гинеколошком прегледу чији резултати јој никада нису саопштени.

“Послали би нас Ал Фаједу, јер је имао посао за нас. Обично је то било пре пријатељско ћаскање, него рад. Но, приватни састанци би се претворили у више од тога – изнуђен пољубац када његове руке притискају ваше лице док га не доведу до његових усана, или би вас натерао да му седнете у крило где би његове руке истраживале сваки део вашег тела, који би пожелео. Такви инциденти трајали би по пар секунди, али бих остала паралисана”, каже једна од некадашњих запослених у Хародсу.

Сексуални напади несуђеног свекра принцезе Дајане би ескалирали до најтежег сексуалног деликта.

“Мохамед ал Фајед, мој шеф, особа за коју сам радила, легао је на мене. Пала сам на под, али је он и даље био на мени. Но, успела сам да се ослободим. Потрчала сам ка вратима. Рекла сам да се налазим на вечери са оцем и да ће бити забринут ако касним. Смејао ми се у лице. Затим се сабрао и неувијено ми рекао да никоме не смем ни да зуцнем о свему овоме. Ако то будем учинила, никада више нећу радити у Лондону и он зна где моја породица живи. Позлило ми је од страха“, рекла је новинарима једна од тужиља.

Преко сто педесет захтева за одштетом

Тридесет седам жртава проговорило је у документарном филму Би-Би-Сија “Предатор у Хародсу”.

Њихов правни тим саопштава да је за пар дана, број захтева за одштетом скочио на преко сто педесет.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com