Москва: Најмање 31 цивил погинуо у украјинској офанзиви на Курск; Кијев: Најактивније на Кураховском и Покровском правцу

понедељак, 23.09.2024,  05:54 -> 11:43

Извор: РТС

РАТ У УКРАЈИНИ

Рат у Украјини – 943. дан. Дошло је до више десетина борбених окршаја Одбрамбених снага Украјине и руске војске на фронту, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине. И даље је највише борби на Кураховском и Покровском правцу, тврди војска Украјине. У Белгородској области је десет људи повређено када је Украјина гранатирала село у Русији, тврди Москва.

Москва: Најмање 31 цивил погинуо у украјинској офанзиви на Курск; Кијев: Најактивније на Кураховском и Покровском правцу Москва: Најмање 31 цивил погинуо у украјинској офанзиви на Курск; Кијев: Најактивније на Кураховском и Покровском правцу

Портпарол Кремља Дмитриј Песков упитан рекаo је да ће Москва проучити “план победе“ украјинског председника Володимира Зеленског за окончање рата са Русијом, ако се објаве званичне информације о том документу.

Дмитриј Песков је одговарао на питање о коментарима француског председника Емануела Макрона да ће након рата у Украјини бити неопходно преиспитати односе Европе са Русијом.

Песков је рекао да ће будућа поредак морати да обезбеди безбедност Русије кроз систем гаранција.

(Reuters)

Опширније Краће

У украјинској офанзиви у руској области Курск до 5. септембра је убијен најмање 31 цивил, а рањено 256 особа, саопштило је руско Mинистарство спољних послова.

Украјина је 6. августа покренула највећи страни напад на Русију од Другог светског рата, проваливши границу у западни регион Курска уз подршку ројева дронова и тешког наоружања, укључујући оружје западне производње.

Како се истиче у саопштењу, 131.000 цивила напустило је најопасније области Курског региона.

(Reuters)

Опширније Краће

Председник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у САД, а како је навео у објави на мрежи Икс, главни циљ његове посете је јачање Украјине.

“Овај рат се може окончати само праведним миром кроз глобалне напоре. Украјински план победе биц́е на столу свих наших савезника”, навео је Зеленски.

Зеленски је обишао фабрику муниције “Скрентон арми” у америчкој савезној држави Пенсилванији, која производи компоненте за артиљеријске и минобацачке гранате.

Са руководством фабрике разговарао је о могућност америчких инвестиција у украјинску одбрамбену индустрију, објављено је на сајту Зеленског.

Зеленски је истакао да је Украјини потребна несметана и благовремена испорука војне помоћи, као и да Кијев рачуна на даљу подршку САД. Капацитет те фабрике је у потпуности употребљен за испоруку муниције Украјини, посебно за производњу пројектила калибра 155 милиметара чија је производња значајно повећана током ове године, преноси Укринформ.

“Овде ради 400 људи, који су спасили милоне Укрјаинца. Стварно сам желео да дођем овде и да вам захвалим”, рекао је Зеленски обраћајући се радницима.

Зеленски ће у Њујорку учествовати на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација. Како је најављено, Зеленски ће у уторак учествовати на састанку на високом нивоу Савета безбедности УН, који су сазвале САД, Француска, Јапан, Малта, Јужна Кореја и Велика Британија, а Генералној скупштини ће се обратити у среду ујутру.

Зеленски је раније најавио да ће током посете САД представити “план победе” америчком председнику Џозефу Бајдену, потпредседници и демократском председничком кандидату Камали Харис и републиканском председничком кандидату Доналду Трампу.

(Tanjug/Ukrinform, X)

During my visit to the Scranton Army Ammunition Plant, where components for artillery and mortar shells are produced, including 155 mm shells for Ukraine, I emphasized the dedication of the workers, which is truly inspiring—they are helping Ukraine stand strong in our fight for… pic.twitter.com/rs0vLZRlVU

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 23, 2024

Опширније Краће

Русија је током ноћи лансирала две вођене ваздушне ракете и четири јуришна дрона на мету Украјине, саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге.

Кaко се додаје, две ракете и један дрон “нису стигли до својих циљева због активне противваздушне противракетне одбране Одбрамбених снага Украјине“, саопштиле су ваздухопловне снаге.

(Reuters)

Опширније Краће

Најмање 16 цивила је рањено, укључујући 15-годишњег дечака, у руском ваздушном удару на Запорожје на југоистоку Украјине, саопштили су у тамошњи званичници.

Начелник Запорошке области Иван Федоров објавио је на Телеграму да је Русија нанела најмање седам ваздушних удара на град и околни округ, оштетивши 13 стамбених зграда, образовне установе, аутомобиле, гараже и приватне резиденције.

Станари оштећених стамбених зграда су евакуисани, навело је Министарство унутрашњих послова Украјине у апликацији за размену порука Телеграм.

Како истиче, према прелиминарним информацијама, руске снаге су користиле вођене ваздушне бомбе КАБ за напад на Запорожје.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјина је учинила све што је било могуће да избегне увлачење Америке у рат, али ако Русији буде дозвољено да победи, то ће имати катастрофалне последице по саму Америку, изјавио је председник Украјине.

Володимир Зеленски је стигао у Њујорк где ће представити украјински план победе председнику САД Џозефу Бајдену.

На фронту у Украјини борбе су у току, а највећи број се дешава на Кураховском и Покровском правцу, тврди Генералштаб Украјине.

Претходног дана је ватрогасац погинуо, а две особе су повређене када је експлодирала украјинска беспилотна летелица у области Луганска, који се налази под контролом Русије, тврди Москва.

Са друге стране Кијев обавештава да је у Херсонској области, локални становник погинуо од последица руског гранатирања.

У Белгородској области је десет људи повређено када је гранатирамо село у Русији, извештава Москва.

Министарство енергетике Украјине саопштава да је због руског гранатирања територије рудника у Доњецкој области избио је пожар и да су две особе погинуле.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com