Родић: Да велике силе поштују УН не би дошло до отимања КиМ, борба у УН једино што Србија може да ради

понедељак, 23.09.2024,  09:13 -> 10:09

Извор: РТС

Питање Косова и Метохије, председник Србије поново износи пред Уједињене нације и то ће бити главни део његовог излагања пред Генералном скупштином Уједињених нација сутра увече, најавио је Александар Вучић. Новинар и аналитичар Филип Родић каже да је борба у Уједињеним нацијама једино што Србија заиста може да ради иако су велике силе раније показале да не поштују УН и међународно право.

Након најаве председника Србије Александра Вучића да ће при обраћању у УН сутра увече највећи део свог говора посветити теми Косова и Метохије, новинар и аналитичар Филип Родић објаснио је да је то једино што Србија може да ради поводом КиМ.

Родић ипак објашњава да велике силе не поштују УН што доказује и то да је пре 25 година дошло до бомбардовања СР Југославије.

Да (велике силе) имало поштују УН не би дошло ни до бомбардовања Југославије и Србије, ни до отимања Косова и Метохије и до свега онога што је довело до тачке у којој се налазимо”, објашњава Родић.

Наоружавање косовских Албанаца

Родић за РТС објашњава да је наоружавање Албанаца на Косову и Метохији један од последњих “клинова које колективни Запад покушава да забије у ковчег нашег Косова и Метохије”.

Ако је нешто јасно у Резолуцији 1244, јасно је да на Косову и Метохији не сме да постоји ниједна друга оружана сила осим међународних мировних снага (Кфор) и она клаузула о 999 припадника српских снага безбедности који би у неком тренутку требало да се врате”, указује Родић.

Каже да је тренутак када је војска могла да се врати пропуштен пре 20 година, али да се, по жељи оних који сада злоупотребљавају Резолуцију 1244 вероватно никада неће ни десити.

Шта подржавају велике силе

Мере које је председник Вучић предложио за решавање кризе на Косову и Метохији, подржавају и Америка и Европска унија и Кина и Русија.

“Да живимо у нормалном свету, то би биле мере које би морали апсолутно сви, не само да прихвате, него и да примене. То је најразумније што је у оквиру могућег у овом тренутку Србија могла да уради и то је потпуно у складу са свим ранијим договорима”, истиче Родић.

Наводи да када би се, с једне стране државе колективног Запада усагласиле, то би било јасно стављање на страну и јасно показивање онога што Србија у свакодневици назире.

Родић истиче да је очекивано да се земље које подржавају територијални суверенитет и интегритет Србије, а самим тим међународно право, сложе са планом који је председник Србије представио.

Разговор са Филиом Родићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com