Вучић: Ствари се убрзавају – нико не прича о компромису, сви причају о победи

Председник Вучић борави у Њујорку поводом 79. седнице Генералне скупштине УН.

Вучић је, у обраћању новинарима, коментаришући ситуацију у свету и утицај на Србију, рекао да се ствари убрзавају и да нико не прича о компромису, већ сви причају о победи.

“Мир нам је насушна потреба”, нагласио је председник.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, навео је Вучић, најавио је да се иде у потпуни сукоб на Блиском истоку.

“Надам се да ће Американци успети то да контролишу”, додао је Вучић.

То је ужасно лоше за све, све ће да иде у рецесију, истакао је председник и нагласио да нам је мир насушна потреба.

Оценио је да ни у Украјини не иде у добром смеру.

“Лудило никако да се заустави”, рекао је Вучић, али је приметио да је све више лидера у свету који имају смелост и желе да се искаже и другачије мишљење.

Реч мир никада није била потребнија, оценио је председник, указујући, међутим, да сви поред те речи додају “али”.

“Нико не прича о компромису, сви причају о победи”, навео је Вучић.

“Немачка не прети Албанцима, већ Албанци прете свима”

Вучић је најавио да ће се са немачким канцеларом Олафом Шолцом срести и вечерас и још неколико пута. Упитан да ли то што Немачка прети Приштини да ће је избацити из Цефте значи да је дошло до промене политике Берлина, каже да Немачка не прети Албанцима, да им не прети нико, већ Албанци прете свима тиме што не желе слободан проток роба, услуга, капитала и људи.

На питање везано за протесте Албанаца у Прешеву који сматрају да им Србија крши права, Вучић је, имајући у виду која права немају Срби на КиМ, нагласио да је Србија свеједно спремна да се понаша одговорно и да им помогне у израдњи школа и свега другог.

“Они се сад жале јер нису Куртијеве снаге успеле да формирају самостално власт, пре свега у Бујановцу и то је његов кључни проблем, то је убичајено, тако демократија функционише, ми са тим немамо никакав проблем, нико их није ни тукао, ни малтретирао, нити било шта, Србија је демократска земља, наставићемо тако да се понашамо”, рекао је Вучић.

“Говорићу сутра у Генералној скупштини као 12 или 13 говорник”

Председник је најавио да ће сутра говорити на седници Генералне скупштине УН међу првих 12 или 13 говорника, када је и највећа пажња слушалаца.

“Ми имамо добар слот. Прво говори Лула (да Силва), председник Бразила, затим по правилу овде други говори председник Америке. Ердоган је, мислим, трећи и то је некако договорено. Сад ми смо у првих 12-13, што значи два сата после њих, када је и највећа пажња”, рекао је Вучић.

“Кренули смо у успостављање дипломатских односа са Тувалуом, Кирибатијем, Гвајаном”

Вучић је навео да је Србија почела са успостављањем дипломатских односа са три нове државе, Тувалуом, Кирибатијем и Гвајаном.

Навео је да Србија готово никакве односе није имала са Гвајаном, због наших пријатељских односа са Венецуелом.

Разговори са званичницима у Њујорку

Председник је навео да је са председником Кипра Никосом Христодулидисом разговарао о доброј сарадњи, као и да је он био посебно заинтересован за решавање проблема на Косову и Метохији.

Вучић је рекао да је са кипарским колегом разговарао о европском путу, сарадњи – од војно техничке до свих других и да очекује да користимо заједно просторије наших амбасада да би обе земље “покриле” што више држава.

“Са Филипом Морисом сам имао економске теме, уложиће 100 милиона евра у Србију, то је огромна ствар за нас. Улажу у Нишу, а наставиће са улагањима и унапређиваћемо сарадњу. Производиће бездимне цигарете, то је нешто ново”, рекао је Вучић.

Додао је и да је са кенијским представником такође разговарао и да очекује и његову посету, која ће сигурно допринети бољој сарадњи.

“Разговарао сам и са (турским председником Тајипом) Ердоганом. Био је садржајан разговор, нисмо сагласни око КиМ. Очекујемо важну посету наредних месеци, имамо много заједничких интереса и требало би све проблеме у добром духу да решавамо”, рекао је Вучић.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com