Тужилаштво покренуло поступак против малолетника у Барајеву због злостављања и мучења у школи

понедељак, 23.09.2024,  16:06 -> 16:33

Извор: РТС

Против двојице ученика основне школе у Брајеву подигнуте кривичне пријаве због злостављања и мучења, потврђено је РТС-у. Двојица малолетника осумњичени су да су малтретирали ученика школе коју похађају.

Одељење за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду наложило је полицији да против двојице малолетних ученика Основне школе “Кнез Сима Марковић“ у Барајеву поднесе кривичне пријаве због кривичног дела злостављање и мучење, а против једног од њих и због кривичног дела недозвољене полне радње.

У тужилаштву за РТС наводе да је у питању редован поступак, што значи да малолетници нису ухапшени, нити им је одређен притвор.

Наглашавају и да, у складу са Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и заштити малолетника, ВЈТ у Београду неће износити у јавност друге детаље овог случаја.

Београдски медији наводе да су двојица малолетника осумњичени да су у више наврата малтретирали више ученика петог разреда.

Министарство: Околности утврђују надлежни органи

У Министарству просвете за РТС кажу да су надлежни у ОШ “Кнез Сима Марковић“, у складу са Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, “о инциденту који се десио 10. септембра обавестили је полицију, тужилаштво Градски центар за социјални рад Барајево и надлежну школску управу и Министарство просвете“.

Наглашавају да околности ове насилне ситуације утврђују надлежни органи, тужилаштво и полиција, који ће у складу са резултатима истраге дати њену квалификацију.

“Према информацијама које је Министарство просвете добило од школе, ученици који су вршили насиље удаљени су са наставе, покренути су васпитно дисциплински поступци, као и појачан васпитни рад. За ученика који је трпео насиље сачињен је план заштите и у наредном периоду биће му пружена подршка како би превазишао ситуацију. У све активности укључени су родитељи ученика“, кажу у Министарству.

Министарство просвете и школска управа ће пратити поступање школе и пружати саветодавну подршку запосленима, а у складу са проценом, у школу ће бити упућен стручно-педагошки надзор и просветна инспекција.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com