Газиводе код Рибарића: Ново језера на историјском минимуму

понедељак, 23.09.2024,  13:11 -> 15:41

Извор: РТС

Аутор: Вера Аксентијевић

Ниво језера Газиводе код Рибарића је на историјском минимуму. Дотока воде из корита Ибра готово да нема, а обале акумулације затрпане су љуштурама угинулих шкољки.

Делови језера обрасли су трском и травом, испод Рибарићког моста данас је пашњак. Десет километара од уплива у акумулацију, уместо моћног Ибра тече поток.

“То је врло мало. Овде има још, тамо нема ништа, све је ливада”, показује Михрија Паљевац из Рибарића.

Ниво воде пао је више од 15м и у делу језера одакле вода отиче низ Клисуру.

“И даље отиче. Мој сплав је био пре десет дана овамо, још овамо метар и по, сад је пала вода и, сви смо попустили сплавове. Могу да дођу до средине. Да ли ће вода да дође, не знамо”, наводи Исхак Паљевац из Рибарића. 

Фадил Грачанин, из Рибарића додаје: “Језеро нестаје, да л је суша, да ли доле не пуштају брану, да ли је контролишу, нема контроле. Нит може чамац, нит може да се пеца, видите све је коров, шкољке су остале на обали”.

Помора рибе, на срећу, за сада нема, али на хиљаде шкољки извирују из блата.

“Па има и живе и умрле. То се десило још једанпут за 20 година колико сам овде”, истиче Исхак Паљевац.

Ово вештачко језеро је дуго 24км, највећа измерена дубина износи 101 метар. Основна намена језера је наводњавање и водоснбдевање. Одавде се вода испоручује и термоелектрани Обилић. 2014. године, вода из Рибарића је коришћена и за пуњење језера у близини Приштине, Батлавског и језера Бадовац.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com