Drama u najvećem gigantu se nastavlja! Folksvagen traži obnovu državnih subvencija za električna vozila

Biznis Vesti

Folksvagen traži obnovu državnih subvencija za električna vozila

  • Nemački proizvođači automobila zatražili su obnovu državnih subvencija za kupovinu električnih vozila
  • Generalni direktor Folksvagena vidi sastanak sa vladinim zvaničnicima kao priliku da se pomogne industriji

Predstavnici nemačke vlade i nemačkih proizvođača automobila okupili su se u ponedeljak na virtuelnom kriznom sastanku.

.

Foto: Michael Sohn / Tanjug/AP

.

Prema nezvaničnim informacijama iz medija, nemački automobilski gigant Folksvagen pozvao je na obnovu državnih subvencija za kupovinu električnih vozila.

Blic preporučuje

Nemački automobilski sektor ima nekoliko otvorenih frontova, od rastućih troškova proizvodnje do izazova prelaska sa automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila. Poseban problem predstavlja pad tražnje na ključnom kineskom tržištu, odnosno sve veća konkurencija kineskih proizvođača, prenosi francuska novinska agencija AFP.

.

Foto: shutterstock

.

Među nemačkim automobilskim kompanijama, najviše je pogođen Folksvagen, koji je već ovog meseca najavio da razmatra zatvaranje nekih fabrika u Nemačkoj zbog hitnog smanjenja troškova. Napuštanje fabrike u matičnoj zemlji bio bi prvi takav potez u 87-godišnjoj istoriji kompanije.

Generalni direktor Folksvagena Oliver Blume rekao je u ponedeljak da vidi sastanak sa vladinim zvaničnicima kao priliku da se brzo pomogne industriji.

Pred nama su ogromni izazovi… Možda i najveći u zemlji u ovom trenutku“, naglasio je on za televizijsku mrežu NTV.

„Važno je razmeniti ideje, ispitati koje mere se mogu primeniti kratkoročno, srednjoročno i dugoročno, a zatim donositi smele odluke“, dodao je on.

Domaćin virtuelnog sastanka bio je nemački ministar ekonomije Robert Habek, a prisustvovalo mu je nekoliko predstavnika ključnih proizvođača automobila u zemlji, nemačkog udruženja automobilske industrije VDA, velikih dobavljača i sindikata.

AFP prenosi da je među predloženim predlozima i ponovno uvođenje subvencija za električna vozila. Berlin ih je prošle godine ukinuo, što je izazvalo veliki pad prodaje električnih vozila. Der Spiegel prenosi da je Folksvagen navodno predložio da nemačka država ponudi subvenciju od 4.000 evra za kupovinu svakog potpuno električnog vozila, ako proizvođač ponudi i popust od 2.000 evra.

Foto: shutterstock

Habek je odbio da komentariše informacije nakon intervjua, rekavši samo da je industriji potreban dugoročni plan. Istovremeno je upozorio na brza rešenja koja bi ponovo pokrenula tržište, ali samo na kratko.

Još jedna vruća tema su propisi u vezi sa emisijom ugljen-dioksida u Evropi, izjavio je za dnevni list Handelsblatt izvršni direktor proizvođača luksuznih automobila Mercedes-Benz Ola Kallenius. U tom svetlu, okupljeni su razgovarali o mogućnosti revizije emisionih standarda u EU, rekao je Habek, koji nije mogao da obeća promene.

(See Biz)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com