Избори у Подгорици: ДПС први, Спајићева коалиција на другом, Милатовићева на четвртом месту

недеља, 29.09.2024,  20:00 -> 23:02

Извор: РТС, РТЦГ, Вијести

У Подгорици и Котору одржани су локални избори. Према резултатима са 211 од 215 бирачких места у главном граду, ДПС освојио 29,9 одсто гласова, коалиција премијера Спајића 21,8, коалиција “За будућност Подгорице” 20,2 одсто, а коалиција председника Милатовића 10,5. Председник Изборне комисије саопштио да је излазност у Подгорици драстично нижа у односу на претходне изборе.

Носилац листе коалиције Покрет Европа сад – Демократе Саша Мујовић изјавио је да има разлога за задовољство, посебно јер је ово његова прва кампања, где се упознао са суровошћу политичке сцене.

Рекао је и да је задовољан кампањом, сарадњом и посвећеношћу циљу да се не дозволи повратак ДПС на власт.

Међутим, носилац листе ДПС Нермин Абдић поручио је током вечерашњег обраћања да су партије опозиције убедљиво тријумфовале над партијама власти у главном граду.

Абдић је истакао да је ДПС најјача политичка партија у Подгорици.

Изјаве Саше Мујовића и Нермина Абдића

Демократска партија социјалиста освојила је 29,9 одсто гласова и имаће 19 мандата у градској скупштини, показују прелиминарни резултати ЦДТ са 211 од 215 бирачких места.

Следи коалиција “Европа сад – Демократе – Још јаче – проф. др Саша Мујовић” са 21,8 одсто гласова и могућих 14 мандата.

На трећем месту је коалиција “За будућност Подгорице – Град свих нас” са 20,2 одсто гласова, који ће им донети 13 одборничких места.

Коалиција “Јаков Милатовић – За бољу Подгорицу” тренутно има 10,5 одсто и шест мандата.

Опширније Краће

Носилац листе Демократе-Покрет Европа сад у Котору Владимир Јокић рекао је да су освојили 10 мандата и да ће без проблема формирати коалициону власт у том граду.

Међутим, Александар Богдановић из Демократске партије социјалиста рекао је да је ДПС убедљив победник локалних избора и да је освојио 11 мандата.

Председница ОИК Котора Анка Перовић рекла је да је у том граду до 20 сати гласало 54,6 одсто бирача, односно 10.104 грађана. Истакла је да није било значајних неправилности те да су избори проекли у мирној атмосфери.

На изборима су учествовали Црногорска грађанска акција, листа “За Котор – Миљан Поповић”, Демократска алтернатива – “др Давор Кумбуровић – Да се Котор пита”, Европски савез и Група грађана – Чувари града.

У трци за место у локалном парламенту је коалиција За будућност Котора, коју чине Нова српска демократија Демократска народна партија, затим Которски покрет – Синиша Ковачевић, Хрватска грађанска иницијатива, Демократска партија социјалиста.

На изборима су учествовали и коалиција коју чине Демократе и Покрет Европа сад, Грбаљска листа, као и коалиција сачињена од Социјалистичке народне партије и Демократске српске странке.

Опширније Краће

У Подгорици је до 20 сати гласало 56,4 одсто уписаних бирача, што је око 82.200 грађана, показују подаци Центра за демократску транзицију.

То је готово 12 одсто мање у односу на локалне изборе у главном граду пре две године.

📢 ODZIV: Do 20 sati glasalo je 56.4% ili oko 82 200 birača. pic.twitter.com/sxMLGXdzw9

— CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) September 29, 2024

ДПС је освојио 30,2 одсто гласова, коалиција Покрета Европа сад и Демократске Црне Горе 22,8, коалиција “За будућност Подгорице” 20,8 одсто, а коалиција “Јаков Милатовић – За бољу Подгорицу” 10,4 одсто, показују резултати избора Центра за демократску транзицију, на обрађених 54 од 215 бирачких места.

Више од 145.000 грађана са правом гласа бирало је 58 одборника за градски парламент на ванредним изборима у Подгорици.

Биралишта су затворена у 20 часова.

Према подацима Центра за демократску транзицију, у Подгорици је до 20 сати гласало 56,4 одсто уписаних бирача, што је око 82.200 грађана.

Председник Изборне комисије (ОИК) Владимир Филиповић рекао је да је излазност у Подгорици драстично нижа у односу на претходне изборе.

У изборној трци су коалиција Покрета Европа сад и Демократске Црне Горе, као и коалиција “За Будућност Подгорице” коју чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Социјалистичка народна партија, Уједињена Црна Гора, Радничка партија, Слободна Црна Гора и Права Црна Гора.

На изборима су учествовале и коалиција “За бољу Подгорицу Јаков Милатовић” коју чине Покрет за Подгорицу, Грађански покрет УРА и Покрет за промјене, затим Демократска партија социјалиста, Бошњачка странка.

За место у локалном парламенту борe се и Странка европског прогреса, Европски савез, који чине Социјалдемократе, Социјалдемократска партија и Либерална партија, затим Покрет Преокрет, Покрет Напријед, Подгоричка листа, Црногорска грађанска акција, Црногорска европска партија и Покрет подстанара Подгорица.

У Котору, данас се одржавају редовни локални избори, а 17. новембра избори ће бити поновљени у Будви.

Главни ривали у Подгорици су лидер Покрета Европа сад и председник Владе Милојко Спајић, и председник Црне Горе Јаков Милатовић, који је напустио тај покрет због неслагања са премијером.

Аналитичари подгоричке изборе сматрају важним и виде их као својеврсни тест за евентуалне ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, који би се, према неким проценама, могли догодити, због и даље изражене политичке нестабилности у земљи и потпуног изостанка кохабитације.

Претходни избори за скупштину главног црногорског града одржани су у октобру 2022, када је после скоро три деценије Демократска партија социјалиста на челу са тадашњим лидером и бившим председником Милом Ђукановићем изгубила власт најпре на нивоу државе две године раније, а потом и у највећем црногорском граду на таласу општих промена у држави.

Црна Гора има око 633.000 становника, а само у Подгорици живи око 180.000 људи, према попису из 2023. године.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com