Hrvati za ovaj posao nude 30.000 evra! Ipak, niko ne želi da radi: Evo o čemu je reč

Biznis Moj novčanik

Hrvati za ovaj posao nude 30.000 evra! Ipak, niko ne želi da radi: Evo o čemu je reč

Bigl koji oseća miris evra, ali i heroina. Bila je to ideja hrvatskog Ministarstva finansija, odnosno Uprave carina, koja je bila spremna da da 30 hiljada evra firmi koja, za potrebe otkrivanja novca i droge, može da dresira dva psa uzrasta od 10 do 30 meseci, a sa njima i četiri carinika koji će “rukovati”.

Novčanik

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Novčanik

Bigl je samo jedna od vrsta koja je došla u obzir, na Carini su rekli da je u redu da budu mađarska vizla, nemački pomeranac, labrador, retriver ili španijel, sve dok je zdravlje savršeno. To je trebalo dokazati rendgenskim snimcima kukova i laktova, kao i stanjem kičme, a Uprava carina je zadržala pravo da pregleda i same pse.

Blic preporučuje

– Provera psa obuhvata proveru fizičkog stanja psa , reakcije na posebne uslove, izdržljivosti, oštrine (prirode), agilnosti, tragajućeg ponašanja, radoznalosti, interesovanja za bačene predmete, reakcije u mračnim prostorijama, reakcije na pucnjave, reakcije na druge ljude i životinje , navigacija pokretnim stepenicama i pokretnim trakama, reagovanje na skučene prostore i buku aviona i kamiona – da pas ne sme da reaguje na bilo kakve smetnje u okruženju dok je na “dežurstvu” – propisano je tenderom Uprave carina, koja je ostavila i mogućnost da se posle sto dana vrate psi i uzmu “zamene” ukoliko ne ispunjavaju sve postavljene uslove.

Ono za šta psi treba da budu sposobni kada se obuka završi je da mogu da otkriju skriveni predmet bez obzira na vremenske uslove, da imaju dobar instinkt da uhvate stvari u letu, dok obuka treba da obezbedi da pas bude socijalizovan i otporan na smetnje (zvučne i vizualne) i da, uprkos njima, može bez problema da pretraži dato područje.

– Zatvoreni prostor (npr. u kavezu, cevi, avionu, tovarnom prostoru kamiona ili kombija, prostoru autobusa, ličnog vozila i u drugim javnim prostorima i objektima) ne sme negativno uticati na ponašanje psa (vidljiva nervoza, cviljenje, itd.). Pas mora biti u stanju da pregleda prtljag, pakete i predmete na pokretnoj traci (aerodrom, pošta) sa aktivnim obeležavanjem (grebanje).

Jedan službeni pas mora prilikom pretresa da ume da otkrije miris valute evra, a može da detektuje i miris droge: marihuane, hašiša, kokaina, heroina, ekstazija i metamfetamina – objasnili su u Upravi carina i dodali da je konačno testiranje pasa će vršiti njihova komisija, a procenat nalaza mora biti sto posto. Međutim, još uvek nema nikakve veze sa obukom pasa i njihovih vodiča, jer nije stigla nijedna ponuda na konkurs koji je raspisala Uprava carina.

(Večernji.hr)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com