Pale akcije Stelantisa koji posluje i u Srbiji! Izdato i upozorenje: Pogoršana situacija u globalnoj industriji

Biznis Vesti

Pale akcije Stelantisa! Izdato i upozorenje: Pogoršana situacija u globalnoj industriji

  • Akcije Stellantisa su pale na berzi u Milanu
  • Proizvođač automobila upozorio je na manju prodaju od očekivane u drugoj polovini godine u većini regiona

Stellantis je u ponedeljak smanjio svoje godišnje smernice za 2024. na osnovu pogoršanja „globalne dinamike industrije“ i jačanja konkurencije iz Kine, zbog čega su akcije koje se nalaze na berzi u Milanu niže.

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Francusko-italijanski konglomerat, poznat po brendovima kao što su Chrisler, Dodge, Jeep i Maserati, upozorio je na manju prodaju od očekivane “u većini regiona” u drugoj polovini godine. Sada predviđa marginu prilagođenog operativnog prihoda (AOI) između 5,5% i 7,0% za period 2024. godine, što je manje u odnosu na „dvocifrenu” perspektivu.

Blic preporučuje

Pogoršanje situacije u globalnoj industriji odražava nižu tržišnu prognozu za 2024. nego na početku perioda, dok je dinamika konkurencije intenzivirana kako zbog rastuće ponude industrije, tako i zbog povećane kineske konkurencije“, rekao je proizvođač automobila.

Takođe je snizio projekcije za svoj industrijski slobodni novčani tok na raspon između minus 5 milijardi evra (5,58 milijardi dolara) do minus 10 milijardi evra, sa „pozitivnih“ prethodnih smernica, kao rezultat niže očekivane marže AOI i privremeno većeg obrtnog kapitala tokom druge polovine ove godine.

Proizvođač automobila je dalje pripisao revizije svojim uputstvima „odlukama da se značajno povećaju mere sanacije problema sa performansama u Severnoj Americi“, ali nije dostavio dodatne detalje. Ranije ove godine, Stellantis su tužili akcionari u SAD koji su tvrdili da ih je proizvođač automobila prevario prikrivajući rastuće zalihe i druge artikle, preneo je Rojters.

Ovog meseca, Stellantisova američka dilerska mreža kritikovala je generalnog direktora Karlosa Tavaresa zbog nedavnog smanjenja prodaje kompanije, smanjenja fabričke proizvodnje, između ostalih odluka koje su ocenili kao štetne za poslovanje proizvođača automobila.

Akcije proizvođača automobila su pale za 12% u 9 sati ujutru po londonskom vremenu.

Stellantisovo upozorenje o profitu dolazi nekoliko dana nakon što je nemački proizvođač automobila Folksvagen još jednom smanjio svoje godišnje izglede u petak, sada navodeći za operativni prinos na prodaju od 5,6% u 2024., u odnosu na prethodni raspon od 6,5-7,0%.

U prijavi koju je preveo Gugl na burzi, svoje snižene projekcije pripisuje zaostajanju u razvoju brendova putničkih i komercijalnih vozila, zajedno sa „pogoršanjem makroekonomskog okruženja, što dovodi do daljih rizika, posebno za grupu brendova Core“.

(CNBC)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com