Избори у Подгорици и Котору – да ли пада црногорска влада

понедељак, 30.09.2024,  08:10 -> 14:54

Извор: РТС

Уредник портала Радио-телевизије Црне Горе Марко Вешовић рекао је за РТС да партије које су на власти у Црној Гори немају већину на јуче одржаним локалним изборима у Подгорици и Котору, али да ни опозиција нема разлога за задовољство. Истиче да следе тешки разговори, али не очекује дестабилизацију политичке сцене на републичком нивоу, као ни већи утицај ДПС-а.

Да ли је црногорска влада пала на локалним изборима у Подгорици и Котору? Јесу ли ванредни избори неминовни? Враћа ли се ДПС у власт? 

Уредник портала Радио-телевизије Црне Горе Марко Вешовић рекао је да се нису десила нека велика изненађења на јучерашњим локалним изборима у Подгорици и Котору и да партије које су на власти немају већину, али да ни опозиција нема разлога за задовољство јер имају исти резултат као пре две године.

Према његовим речима, следе тешки разговори између премијера Милојка Спајића, председника Јакова Милатовића, Андрије Мандића и Милана Кнежевића.

Мања излазност, ДПС на истом

“У том политичком блоку треба тражити конституенте за будућу локалну власт. Избори су прошли мирно, али је била мала излазност”, рекао је Вешовић.

Направио је поређење са изборима одржаним 2022. године, када је излазност била преко 60 одсто, а јуче само 56,3.

“ДПС је задржао исте проценте, не видим разлоге за славље. Нису направили неки политички резултат”, оценио је уредник портала РТЦГ и додаје да не верује да коалиција око председника Милатовића може да уђе у преговоре са ДПС-ом.

Напоменуо је да су очекивања грађана била другачија након промена пре четири године, које су биле историјске, али да је чињеница да свађе остављају трага.

“Порука бирача владајућим странкама је да се уозбиље или могу очекивати на следећим изборима још гори резултат. Ове свађе и неозбиљни потези терају бираче и изазивају апстиненцију гласача”, рекао је Вешовић.

“Не очекујем оставку Владе”

Према његовом мишљењу, опозиција пласира тезу о нестабилности Владе, али Влада има двотрећинску већину, као и пројектовано чланство у ЕУ 2028. године и неопходна је стабилност.

“Не очекујем оставку Владе и премијера. Неће се то појавити на дневном реду. Очекују се избори и у Будви у новембру”, каже Вешовић.

Коментаришући удео просрпских странака у власти, рекао је да су оне добиле важна министарства и то се сматра озбиљним резултатом. Очекује њихов већи утицај у власти, односно тренд већег утицаја Демократског фронта у наредној власти.

Грађани шаљу поруку Јакову Милатовићу

Поставља се питање да ли је листа коју је подржао председник државе Јаков Милатовић добила довољно гласова да се може надати опстанку у политици и ван покрета “Европа сад”, из којег је недавно иступио и изазвао ванредне изборе у Подгорици.

Вешовић сматра да је Милатовић странци донео око три-четири одсто гласова на синоћ одржаним локалним изборима, што је “озбиљна црвена линија”.

“Грађани га упозоравају да његово политичко деловање мора да се мења. Председник Милатовић и премијер Спајић морају тражити форме сарадње. Јасно је да су у личном сукобу. То изазива пажњу. Без сарадње председника и премијера не може бити приступа ЕУ”, рекао је Вешовић.

ДПС мора да прође кроз промене

На питање да ли је ДПС добио довољно гласова, уредник портала РТЦГ каже да се десило да је у финишу кампање у први план избио Мило Ђукановић и могли су се чути коментари да ДПС води политику континуитета.

“Не видим да било ко с њим може да буде део коалиције. ДПС мора да прође кроз промене и дистанцирање од чланова који су компромитовали странку у протеклих 30 година”, закључио је Вешовић.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com