Ko izdaje stan moraće po novim pravilima da ga oglasi na Bukingu: Srbija spremna da se žali EU zbog prevara na ovoj platformi

Biznis Vesti

Ko izdaje stan moraće po novim pravilima da ga oglasi na Bukingu: Srbija spremna da se žali EU

Blic

Iako se ova digitalna kompanija u oblasti putovanja obavezala da u svim zemljama posluje u skladu sa nacionalnom regulativom, to u našem slučaju nije tako. Održano je nekoliko sastanaka resornog ministarstva i predstavnika ove kompanije, ali se još nije došlo do konkretnog rešenja

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Nastao iz male holandske startap kompanije, „Buking” je danas jedna od vodećih svetskih digitalnih kompanija u oblasti putovanja. Povezao je milione putnika sa širokim izborom smeštaja, od apartmana do hotela. Dostupan je na 43 jezika i ima više od 28 miliona registrovanih smeštajnih jedinica širom sveta.

O načinima poslovanja Bookinga u Srbiji, pisao je i “Blic Biznis”.

U našoj zemlji nema predstavništvo, ali Srbija ima problem što ova platforma oglašava neregistrovan smeštaj i time podstiče sivu ekonomiju. Iako se obavezao da u svim zemljama posluje u skladu sa nacionalnom regulativom, u slučaju Srbije nije tako – naši zakoni nalažu upravo suprotno od onoga što oni rade. Održano je nekoliko sastanaka resornog ministarstva i predstavnika ove kompanije, ali se još nije došlo do konkretnog rešenja. Naš predlog je bio da se ubuduće na „Bukingu” oglašavaju samo objekti koji bi prilikom registracije ovoj kompaniji morali da prilože jedinstveni identifikacioni broj, koji dobijaju od Centralnog informacionog sistema e-turista. Praktično bi time bili registrovani, međutim, iz ove kompanije su za sada rekli da im je to neprihvatljivo.

Postoje najave da će Srbija rešenje ovog problema tražiti na nivou Evropske unije. Inače, ovu kompaniju tužili su do sada i Hrvatska, Austrija, neke skandinavske zemlje, zbog ovog i sličnih problema. Turska je, na primer, zabranila njihov rad sve dok nisu počeli da poštuju lokalne propise. „Buking” je menjao i načine plaćanja, pa trenutno gost uplaćuje iznos oglašivaču, on odmah uplaćuje pripadajući deo vlasniku smeštaja, pošto odbije proviziju, a vlasnik bi onda navodno sam trebalo da plati porez. To se, naravno, ne dešava jer malo je onih koji su registrovani kao objekti za izdavanje smeštaja. I tako država ostaje bez novca od poreza, a lokalne samouprave bez iznosa koji im pripada od turističkih taksi. Da ne govorimo o tome kakvu štetu mogu da nanesu ukoliko turisti zbog toga imaju loše iskustvo. Iz Ministarstva turizma su upozorili i na to da je problem što ova kompanija tokom saradnje sa vlasnicima nekretnina dodeljuje i zvezdice za kvalitet smeštaja, što ne odgovara kategorizaciji po našim propisima. Navodno su na sastancima iz ove kompanije predložili da učestvuju u kampanjama koje se odnose na edukaciju onih koji se oglašavaju na njihovoj platformi. Stručnjaci kažu da je ovde veliki problem to što Srbija nije članica EU i da se problem sa „Bukingom” neće završiti sve dok imamo takav status. Hrvatska je svojevremeno imala isti problem, a po pristupanju EU, „Buking” je automatski promenio pravila. Naši sagovornici iz turizma tvrde da naša država može da zabrani poslovanje ove kompanije do ispunjenja zahteva. To je ipak malo verovatno.

(Politika)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com