Због штрајка лучких радника у САД прети парализа економије, дневни губици и до 4,5 милијарди долара

уторак, 01.10.2024,  21:37 -> 22:11

Извор: РТС

Аутор: Александар Жигић, дописник РТС-а из Чикага

Лучки радници на источној обали САД и у Заливу почели су свој први штрајк од 1977. године. Готово 50.000 радника тражи веће плате, бенефиције и сигурност на послу. То ће готово потпуно зауставити промет у неким од најважнијих америчких лука, од Хјустона на југу до Бостона на североистоку земље.

Верује се да ако штрајк траје кратко економска штета неће бити превелика, али ако потраје две-три недеље може да доведе до несташица робе у радњама и повишених цена.

Реч је о роби свих врста, од банана, пића из Европе, намештају, одећи, као и кућним потрепштинама, аутомобилима, деловима потребним за функционисање машина у америчким фабрикама и многим другим стварима. То такође зауставља извоз америчке робе кроз те луке.

Могућност озбиљних економских проблема ставља председника Џозефа Бајдена у незгодну ситуацију пет недеља пре избора. Он има могућност да прекине штрајк али је раније рекао да неће користити закон који постоји од 1947. године, који му даје могућност да то учини. Аналитичари кажу да он не жели да наљути синдикате чија подршка му је потребна на изборима.

Радници који су почели штрајк задужени су иначе да пребацују контејнере са бродова, сортирају их и пребацују на камионе и возове. Три петине контејнера стиже у земљу преко лука на истоку земље и у Заливу.

Због штрајка је прекинут и долазак аутомобила и тешких машина кроз луку у Балтимору где је рад био заустављен и у пролеће, кад је један брод ударио у тамошњи мост.

На основу досадашњег уговора, лучки радници су зарађивали до 39 долара на сат.

Шефови синдиката траже да се сваке године у шестогодишњем периоду плата повећава за пет долара више по сату. За шест година би онда надница износила до 69 долара по сату.

Радници у лукама на западу САД тренутно зарађују 233.000 долара годишње када се урачуна редовна плата и прековремени рад, а такође добијају и око сто хиљада долара годишње у здравственим, пензионим и другим бенефицијама.

Неки аналитичари наглашавају да је једна од главних брига радника и синдиката такође да не желе да буду замењени машинама у процесу аутоматизације.

Процењује се да ће штрајк коштати економију дневно чак четири и по милијарде долара.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com