Raspisan Javni poziv za podsticaje za podizanje višegodišnjih zasada voća i hmelja

Zahtevi se podnose do 17. oktobra, a najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je tri miliona dinara.

ministarstvo, poljoprivrede

Podsticaji se ostvaruju za nove proizvodne zasade podignute u četvrtom kvartalu 2023. ili u prvom i drugom kvartalu ove godine, osim za zasade jagoda koji mogu biti podignuti i u trećem kvartalu 2024.

Uslov je i da investicija koja je predmet zahteva za podsticaje bude u potpunosti realizovana u periodu od 1. januara 2023. do dana podnošenja zahteva, dok investicija u nabavku naslona i pripadajućih elemenata kod proizvodnih zasada kod kojih se naslon ne postavlja u prvoj godini može biti u potpunosti realizovana do 30. juna 2025.

Ovim pozivom opredeljena su sredstva za nabavku sadnica voćaka i hmelja (2,5 miliona dinara), naslona za proizvodne zasade voćaka i hmelja (825.000 dinara), pripremu i obradu zemljišta, kopanje jamica za sadnju, odnosno za nabavku supstrata sa sertifikatom za proizvodne zasade borovnice ili maline sa postavljenim sadnicama u saksijama, kao i supstrata za klasične zasade borovnica ili malina na bankovima (375.000 dinara).

Podsticaji obuhvataju i hemijsku analizu zemljišta sa preporukom đubrenja zemljišta za sadnju, odnosno ispitivanje mehaničkog sastava zemljišta (100.000 dinara).

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade sa srpskim domaćim i odomaćenim sortama, podsticaji za nabavku sadnica se uvećavaju za 100.000 dinara po hektaru (ha) podignutog proizvodnog zasada.

Uvećanje maksimalnog iznosa podsticaja za područja određenih upravnih okruga u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju utvrđuje se prema mestu u kome se nalazi proizvodni zasad koji je predmet podsticaja.

Kako je navedeno, pravo na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada ostvaruje fizičko lice, odnosno nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik, ali i pravno lice i to privredno društvo, zemljoradnička zadruga, zadužbina, srednja škola, naučnoistraživačka organizacija, manastir i crkva.

Pravo na podsticaje ostvaruje se ako je površina podignutog proizvodnog zasada od 0,05 do dva ha za proizvodne zasade šumske jagode, zatim od 0,1 do pet ha za proizvodne zasade jagodastog voća, osim šumske jagode, kao i za proizvodne zasade hmelja, dok je potrebna površina za proizvodne zasade jabučastih, koštičavih, jezgrastih i ostalih drvenastih voćaka od 0,2 do 10 ha.

U pravilniku se navodi i da proizvodni zasad može da se nalazi na jednoj ili više katastarskih parcela, ali katastarske parcele moraju da se nalaze jedna pored druge i da čine jednu celinu.

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti prihvatljive investicije, bez poreza na dodatu vrednost (PDV) i neprihvatljivih troškova, u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju i posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kako se navodi u saopštenju, informacije u vezi raspisanog Javnog poziva dostupne su na telefone info-centra resornog ministarstva 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, ali i na zvaničnoj veb prezentaciji eAgrar na adresi https://eagrar.gov.rs.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com