Privrednici tvrde da 90 odsto radnika u njihovim preduzećima ima pune doprinose na platu

Rezultati su predstavljeni na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen novi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi, a privrednici koji su učestvovali u istraživanju tvrdili su da 90 odsto zaposlenih u njihovim preduzećima ima pune doprinose na zaradu.

ekonomija, profit, berza, analiza, rast, trgovina, trgovanje, kapital, budzet, mere, analiza, kredit, porez, troskovi, novac, dug, dugovanje, finansije, oporezivanje, euro, dolar, pixabay

“U odnosu na ranije istraživanje, mnogo više preduzeća smatra da se u njihovoj delatnosti redovno isplaćuje sav profit i njih je sada 61 odsto u odnosu na ranijih 43 odsto. U skladu sa tim je znatno manji procenat onih koji veruju da slična preduzeća prijavljuju manje od 10 odsto odnosno 11 do 20 odsto profita”, naveo je on.

Kada je reč o percepciji prometa robe na neformalan način, skoro tri petine privrednika reklo je da veruje da se u srodnim delatnostima roba i usluge ne prometuju na neformalan način.

Što se tiče grana za koje se misli da je u njima siva ekonomija najrasprostranjenija, anketa je pokazala da je na prvom mestu građevinarstvo, a slede zanatske usluge, trgovina i ugostiteljstvo.

Na drugoj strani su zdravstvene usluge, poljoprivreda i tekstilna industrija koje se mnogo ređe navode u kontekstu raširenog neformalnog poslovanja.

Govoreći o razlozima neformalnog poslovanja, Kurčubić je istakao da rezultati istraživanja pokazuju da prednjače visoki porezi i doprinosi i druge obaveze prema državi, kao i brojni visoki parafiskalni nameti.

Tri četvrtine privrednika smatra da se izbegavanje plaćanja poreza u Srbiji ne toleriše, što je znatno više nego u prethodna dva talasa, kada je oko dve trećine preduzeća imalo ovakav stav.

Ogromna većina građana koja je učestvovala u istraživanju, tačnije njih 80 odsto, iznelo je stav da za neformalno poslovanje nema opravdanja, dok je broj onih koji sivu ekonomiju smatraju opravdanom pao ispod petine.

I građani, kao i privrednici, smatraju da je siva ekonomija najrasprostranjenija u građevinarstvu, a slede trgovina na malo, ugostiteljstvo i zanatske usluge.

Istraživanje je pokazalo da najveći deo građana Srbije mesečnu zaradu prima na tekući račun, 85 odsto, dok 13 odsto platu dobija delom na račun, delom u gotovini ili u potpunosti na ruke.

U poređenju sa prošlom godinom, povećan je broj radnika koji zaradu primaju preko tekućeg računa.

Oko dve trećine građana je reklo da prilikom kupovine uvek dobije fiskalni račun, 68 odsto, dok je svaki četvrti naveo da račun dobija često.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com