Rastući pokazatelji u privredi i turizmu na teritoriji AP Vojvodine

Pozivajući se na oktobarski presek makroekonomskih indikatora Privredne komore Vojvodine, strateškog partnera Sekretarijata Vojvodinu je u periodu od januara do avgusta posetilo 489.321 turista, što čini 16 odsto ukupnih dolazaka na nivou cele države, u istom periodu, što je za 5,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

ivanisevic

Od ukupnog broja dolazaka 48 odsto su činili dolasci domaćih turista uz rast od 3,6 odsto, a 52 odsto dolasci stranih državljana uz rast od čak 7,4 odsto.

Ukupan broj registrovanih noćenja turista u Vojvodini je u istom periodu iznosio 1.357.157, odnosno 15 odsto ukupnih noćenja turista zabeleženih u Srbiji, što jeste povećanje u odnosu na prošlu godinu od 4,1 odsto.

Evidentan je porast broja noćenja stranih turista u Vojvodini od 8,9 odsto.

Važno je istaći i podatak da ukupan broj zaposlenih u Vojvodini, prema podacima za drugi kvartal 2024. godine, iznosi 595.497 lica, što čini 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih na nivou Republike Srbije, a što predstavlja blagi rast od 0,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2023. godine.

Naposletku, u Vojvodini je na kraju avgusta 2024. godine, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposlenih lica je za čak 6,9 odsto manje u odnosu na avgust prošle godine.

Prema rečima dr Ivaniševića, navedenim pokazateljima se potkrepljuje činjenica da je evidentan rast u privredi, a posebno u njenoj rastućoj grani – turizmu, koji je jedan od njenih ključnih faktora, a čiji je rast u svim segmentima na teritoriji AP Vojvodine zasluga kako resornog sekretarijata i podsticajnih mera koje dugi niz godina sprovodi, tako i drugih relevantnih organa i organizacija, te posebno turističkih delatnika koji iz godine u godinu sve više ulažu u turizam, ohrabreni podrškom koju pružaju svi nivoi vlasti zajedničkim delovanjem.

Resorni sekretar je podsetio i na to da će do kraja 2024. godine, preko hiljadu manifestacija koje se održavaju u Pokrajini, kako međunarodnog, regionalnog, tako i lokalnog karaktera, posetiti preko pola miliona domaćih i stranih posetilaca, koje privlači šarolikost ponude na lokalu, kulturološke i gastronomske osobenosti i sami ljudi i njihovo gostoprimstvo.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com