Okončan štrajk lučkih radnika u Americi: Svet može da odahne

Biznis Vesti

Okončan štrajk lučkih radnika u Americi: Svet može da odahne

Blic

Američki lučki radnici i operateri pristali su na preliminarni dogovor koji će odmah okončati trodnevni štrajk koji je blokirao brodski saobraćaj na istočnoj i obali meksičkog zaliva u SAD, saopštili su obe strane.

.

Foto: Billy Schuerman/The Virginian-Pilot via AP / Tanjug/AP

.

Preliminarni dogovor uključuje povećanje plata od oko 62 odsto tokom šest godina, naveli su izvori upoznata sa situacijom, uključujući radnike u štrajku. To bi povećalo prosečne plate sa 39 na oko 63 dolara po satu tokom trajanja ugovora, prenosi Reuters.

Unija radnika Međunarodne asocijacije lučkih radnika (ILA) tražila je povećanje od 77 odsto, dok je grupa poslodavaca, Alijansa pomorskih operatera SAD (USMX) prethodno ponudila povećanje od skoro 50 procenata.

Dogovor okončava najveći štrajk ove vrste u skoro pola veka, koji je blokirao iskrcavanje brodova sa kontejnerima od Mejna do Teksasa, preteći nestašicama različitih proizvoda, od banana do automobilskih delova, i izazvao nagomilavanje brodova ispred glavnih luka.

Unija i operateri luka saopštili su da će produžiti svoj glavni ugovor do 15. januara 2025. godine kako bi se vratili za pregovarački sto i rešili sva preostala pitanja. „Svi trenutni štrajkovi odmah prestaju i rad obuhvaćen Glavnim ugovorom se nastavlja“, navedeno je u saopštenju.

Jedno od ključnih nerešenih pitanja je automatizacija, za koju radnici tvrde da će dovesti do gubitka radnih mesta. Vođe sindikata ranije su naveli da poslodavci, poput Maerska i njegove kompanije APM Terminals North America, nisu pristali da obustave projekte automatizacije u lukama koji ugrožavaju radna mesta.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com