Бели, црни или жућкасти, хлеб наш насушни – да ли је бољи скупљи или јефтинији

петак, 04.10.2024,  07:35 -> 09:18

Извор: РТС

Према истраживању Привредне коморе Србије, сваки грађанин просечно годишње поједе око 84 килограма хлеба. Од свих намирница које свакодневно користимо, понуда хлеба се претходних година највише променила. У Србији постоји само један млин који производи интегрално брашно тип 1100. Гост Јутарњег програма био је Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, који је тврди да се у нашим пекарама користи квалитетно брашно.

Зоран Пралица наводи да је у последњих десетак година у употреби квалитетно брашно, односно квалитетна пшеница, која се користи за производњу хлеба.

“Од брашна типа 500 најчешће се прави бели хлеб и конзумирамо га у 80 одсто производње хлеба у основној векни, који је својевремено назван ‘Сава’ и ми смо то прихватили. Остале врсте хлеба спадају у осталих 20 одсто”, рекао је Пралица.

Велике дилеме код купаца изазива куповина интегралног хлеба, поготово ако се узме у разматрање чињеница да постоји само један млин који меље интегрално брашно тип 1100, а готово у свакој пекари постоје пецива и хлебови од тамног брашна.

“Да, постоји један млин који ради само ту врсту брашна. Међутим ми врло мало користимо полубели хлеб. Није то црни, то је полубели хлеб, а ‘црни хлеб’ како смо га некада звали, али он никада није био црн, већ жућкаст”, објашњава Пралица.

Пралица подсећа да се такозвани црни хлеб производио осамдесетих и деведесетих година, који грађани нису прихватили, јер је био јефтинији, па су га људи сматрали “хлебом за сиромашне” и нису желели да се осећају као грађани другог реда.

“Био је јефтинији јер је држава дотирала производњу, давала је џабе брашно. Међутим, данас нема џабе брашна и цена је подједнако иста као и цена белог брашна. И што бисте ви сада јели полубели хлеб када можете да јете бели хлеб који је и квалитетнији, мекши и дуготрајни”, рекао је председника Уније пекара Србије.

У производњи интегралног хлеба се прибегава и медоти коришћења већ готових смеса које имају у себи одређену количину овсеног, раженог или брашна друге врсте житарица.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com