Francuska steže kaiš: Planira smanjenje budžeta u iznosu od 60 milijardi eura, za ove oblasti nema novca

Biznis Vesti

Francuska planira smanjenje budžeta za narednu godinu u iznosu od 60 milijardi eura

Vlada Francuske planira smanjenje budžetskog deficita za 60 milijardi evra.

Bore se da obuzdaju potrošnju i povećaju poreske prihode.

Francuska vlada planira da sledeće godine budžet podvrgne 60 milijardi evra stezanja kaiša kako bi ispunila nove fiskalne ciljeve usmerene na obuzdavanje rastućeg deficita, rekli su zvaničnici.

.

Foto: Kristina Bezbradica Gagić / Ringier

.

Premijer Francuske Mišel Barnije rekao je poslanicima da će smanjiti budžetski deficit – koji bi ove godine trebalo da dostigne 6,1 odsto BDP-a – na pet odsto do kraja 2025. godine, ali da će morati da pomeri ciljni datum za postizanje zajedničkog cilja evrozone. Cilj deficita od tri odsto je do 2029. od 2027. godine.

Blic preporučuje

Novčanik

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Novčanik

Tri vladina zvaničnika uključena u pripremu budžeta za 2025. najavila su da je potrebno smanjenje od 60 milijardi evrašto je otprilike dva odsto BDP-a – da bi se ispravio deficit sa mesta gde bi bio da ništa nije urađeno.

Poreski prihodi ove godine bili su ispod očekivanja, jer se vlada bori da obuzda potrošnju, ostavljajući Barnijeu ogroman zadatak izrade nacrta budžeta za 2025. godinu, koji bi trebalo da bude predstavljen 10. oktobra, koji smanjuje jaz, ali takođe može da prođe kroz slabašan francuski parlament.

(Izvor: Rojters)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com