Možda nećete moći uskoro da kupite pršutu: Čuveni proizvođač ostao bez tačno 6.200 svinja, industrija mesa na ivici

U roku od nedelju dana, svih 6.200 krmača, prasadi i tovljenika na njegovoj farmi južno od Milana zaklano je u skladu sa striktnim protokolima kako bi se zaustavila bolest koja preti italijanskoj industriji pršuta, sušenih kobasica i svinjskog mesa vrednoj 20 milijardi evra.

Blic preporučuje

Otkako se afrička kuga pojavila na poluostrvu u januaru 2022. godine, Italija je ubila skoro 120.000 svinja – tri četvrtine od toga samo u poslednja dva meseca, kako se vanredno stanje pojačalo.

„To je pustoš“, rekao je Airoli ispred svoje farme u severnoj regiji Lombardije koja je nulta tačka za italijansku epidemiju svinjske kuge. Niko ne sme da ulazi i izlazi osim zaposlenih, a zatim po strogim higijenskim protokolima koji zahtevaju čist kombinezon i čizme za upotrebu samo u prostorijama.

„To nam se desilo uprkos primeni svih potrebnih bezbednosnih mera. Očigledno je došlo do neuspeha. Ne razumemo šta je to moglo da bude”, rekao je Airoli.

Bolest je porasla sa 24 epidemije početkom septembra, većinom u Lombardiji.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Oblast od najveće zabrinutosti, gde je bolest potvrđena kod domaćih svinja, prostire se na 4.500 kvadratnih kilometara (skoro 1.740 kvadratnih milja) i obuhvata susedni Pijemont i Emiliju Romanju, region svetski poznat po cenjenoj parmskoj pršuti.

Uticaj epidemije svinjske kuge ide dalje. Poljoprivrednici na području od 23.000 kvadratnih kilometara (8.880 kvadratnih milja) takođe se suočavaju sa ograničenjima zbog zaraženih divljih svinja ili zato što padaju u tampon zonu.

Bolest, koja je skoro uvek fatalna za svinje, prvo je zarazila divlje svinje i brzo se proširila na domaće svinje, kojih u Italiji ima 10 miliona. Ne utiče na ljude.

Koldireti, moćna italijanska poljoprivredna lobistička grupa, procenjuje štetu za industriju do sada na 500 miliona evra (554 miliona dolara), delom zbog zabrana uvoza, i upozorava da neki farmeri rizikuju da izgube sredstva za život.

Prema njegovoj računici, sektor generiše 20 milijardi evra (22 milijarde dolara) duž lanca snabdevanja, od farmi na kojima se uzgajaju svinje do fabrika u kojima se suši šunka.

„Širenje svinjske kuge dostiglo je alarmantan nivo, dovodeći u opasnost ne samo zdravlje životinja već i čitav sektor svinjskog mesa“, upozorio je predsednik Konfindustrije Etore Prandini u nedavnom pismu ministru poljoprivrede.

Vlada je imenovala novog specijalnog komesara za borbu protiv epidemije tokom leta, prisluškujući Đovanija Filipinija, obučenog veterinara i dugogodišnjeg direktora italijanske uprave za zdravlje životinja koji je iskorenio svinjsku kugu sa ostrva Sardinija.

.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

.

Dva prethodna komesara usredsredila su napore na upućivanje vojske u lov na divlje svinje, nailazeći na otpor sportskih lovaca i Evropske unije, koja je istakla da lov rizikuje slanje zaraženih životinja u nova područja.

Umesto toga, Filipini je uveo nova ograničenja za pristup farmama i transfer životinja, i proširio tampon zone, mere koje izgleda da imaju uticaja. U Lombardiji je prijavljena samo jedna nova epidemija tokom poslednje cele nedelje septembra.

„To je pozitivan znak, ali još uvek nije pobeda“, rekao je Đovani Loris Alborali, direktor instituta za zdravlje životinja za Lombardiju i Emiliju Romanju. „Moramo održavati sanitarne uslove na visokom nivou i to će pomoći zdravlju životinja uz bolje stope rasta za farmere i manje antibiotika za potrošače u budućnosti.

Čim je svinjska kuga potvrđena u Italiji, 12 zemalja, uključujući Kinu, Tajvan i Meksiko, odmah je zabranilo uvoz italijanskih delikatesa od svinjskog mesa, poput pršuta crudo, bez obzira da li su proizvedeni u oblasti u kojoj je otkrivena svinjska kuga ili ne. Japan, Južna Koreja i još četiri zemlje ograničile su uvoz.

To je donelo trenutni gubitak od 20 miliona evra (22 miliona dolara) mesečno u izvozu za sektor koji je prošle godine zabeležio prodaju od 2,1 milijardu evra (2,3 milijarde dolara), prema udruženju italijanske mesne industrije Assica.

Tržišta poput Sjedinjenih Država i Kanade nisu zaustavila uvoz proizvoda od svinjskog mesa, sve dok su dolazili iz područja koja nisu pogođena svinjskom kugom.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Airoli, koji proizvodi šunku i za pršutu iz San Danijele i za Parmu, kao i mnogi drugi farmeri, ne očekuje da će ponovo pokrenuti posao uzgoja oko 13.000 svinja godišnje dok se svinjska kuga ne stavi pod kontrolu. I nema naznaka kada bi to moglo biti.

To utiče na proizvodnju pršuta u Italiji.

„Ograničena dostupnost svežih svinjskih buta stvara snažna ograničenja u proizvodnji“, navodi se u saopštenju Konzorcijuma pršuta iz Parme, koji proizvodi pršutu sa sertifikatom o poreklu dizajniranom da zaštiti visokokvalitetne namirnice napravljene tradicionalnim metodama. Dodaje se da je skok cena sirovina zbog vanrednog stanja takođe “neodrživ”.

Poljoprivrednici koji su i dalje van područja zabrinutosti preduzimaju dodatne mere kako bi osigurali da bolest ne dođe do njih. Kada se otkriju, sve svinje na farmi, čak i ako su zdrave, moraju biti ubijene.

Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

Sergio Visini, koji vodi farmu svinja bez antibiotika u istočnoj provinciji Mantova u Lombardiji, zahteva da kamioni koji prevoze svinje budu dezinfikovani po drugi put kada uđu u sterilnu zonu gde se svinje drže.

„Radimo još jednu detaljnu sterilizaciju svih točkova i bilo kog dela kamiona koji bi mogao da donese kontaminaciju“, rekao je Visini, koji je otvorio farmu 2017. godine sa ciljem uzgoja svinja sa manje stresa i više prostora. On se nada da će više farmera usvojiti njegove metode.

„Ova epidemija se takođe može pretvoriti u priliku za poboljšanje zdravlja i dobrobiti životinja“, dodao je on.

(Izvor: NYpost)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com