Наставља се потрага за несталима у БиХ, спасиоци из Србије на путу према Јабланици

недеља, 06.10.2024,  07:16 -> 12:01

Извор: РТС, Кликс

После катастрофалних поплава у Босни и Херцеговини, наставља се потрага за онима који се воде као нестали. У поплавама и одронима страдало је, према званичним подацима, 18 особа. У Јабланици је најтеже. МУП Србије упутио 36 припадника тима за спасавање са 12 возила, као помоћ.

Спасилачки тим МУП-а Србије, који је упућен БиХ као помоћ имао је незгоду на путу ка Доњој Јабланици, јавља дописник РТС-а.

Наиме, један несавесни возач искочио је из колоне и ударио у једно возило српског спасилачког тима.

Дописник РТС-а јавља да је приликом судара пукла гума на возилу и да је замењена, па су се српски спасиоци упутили ка угроженом подручју у БиХ.

МУП Србије упутио 36 припадника тима за спасавање са 12 возила.

Извештај Предрага Стојковића

Опширније Краће

Вршилац дужности директора Управе цивилне заштите Републике Српске Борис Трнинић дочекао је на Граничном прелазу Братунац спасилачке тимове МУП-а Србије, који су упућени у БиХ по налогу председника Србије Александра Вучића после поплава које су погодиле ту земљу.

Трнинић је припадницима спасилачких тимова МУП-а Србије захвалио у име званичника Републике Српске, али и званичника на нивоу БиХ, преноси РТРС. 

“Идемо да помогнемо, носимо добру вољу. Ситуација је веома лоша, невероватно је шта се све издешавало”, рекао је Трнинић припадницима спасилачких тимова МУП-а Србије.

У Братунац је јутрос пристигао конвој од 12 возила са 36 припадника специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Фото: Танјуг/Срна/Дубравка Благојевић

Опширније Краће

Начелник Општине Јабланица Дамир Шабановић донео је одлуку о проглашењу Дана жалости.

“Дани 6, 7. и 8. 10. 2024. године проглашавају се данима жалости на подручју општине Јабланица поводом трагичне смрти наших суграђана у природној несрећи која је захватила општину Јабланица”, пише у одлуци начелника Шабановића, преноси Кликс.

Опширније Краће

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић упутио је телеграм саучешћа министру комуникација и промета Босне и Херцеговине Едину Форту, поводом трагичних поплава које су задесиле ту земљу.

“Наше мисли су са породицама страдалих у Босни и Херцеговини у овим тешким данима”, истакао је Весић у телеграму саучешћа. Он је навео да је, имајући у виду тешка оштећења друмске и железничке инфраструктуре, Србија спремна да помогне, како је понудио председник Александар Вучић.

“Комшије су ту да када је тешко буду једни с другима”, истакао је Весић и понудио сву помоћ министарства на чијем челу се налази.

Опширније Краће

10:13

Грађани Новог Пазара од јутрос прикупљају помоћ становништву БиХ које је погођено катастрофалним поплавама.

У камиону који ће већ вечерас кренути ка Федерацији БиХ су топла одећа и обућа, ћебад и конзервирана храна.

Град Нови Пазар отворио је и наменске рачуне за финансијску помоћ угроженима.

Организовано је више од 100 волонтера који ће помагати на санацији терена.

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Луиђи Сорека изјавио је да је БиХ активирала Механизам цивилне заштите ЕУ и да тимови за реаговање стижу у ту земљу коју су погодиле велике поплаве. 

“ЕУ стоји уз БиХ! Солидарност на делу”, навео је Сорека на платформи Икс.

Опширније Краће

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испратио је јутрос у пет сати спасилачке тимове МУП-а у БиХ, који су упућени по налогу председника Србије Александра Вучића после поплава које су погодиле ту земљу.

Навео је да у БиХ креће 36 припадника специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила.

Дачић је истакао да је Србија, односно Сектор за ванредне ситуације МУП-а, свега неколико минута након што је Босна и Херцеговина званично затражила помоћ, одмах понудио БиХ да помогне у свему што је неопходно. 

МУП Србије

Опширније Краће

По налогу председника Вучића, МУП је јутрос упутио 36 припадника тима за спасавање као помоћ Босни и Херцеговини.

“Понуђена је и помоћ у инжењеријским машинама, багерима, камионима и хеликоптери за спасавање”, рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Спасилачким екипама рад отежава и киша, а ради се од свитања до мрака.

Босну и Херцеговину су ове недеље погодиле велике поплаве, у којим је страдало најмање 18 људи, док се неколико десетина особа води као нестало, а причињена је и велика материјална штета.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com