Београдски надбискуп Ладислав Немет постаје кардинал

недеља, 06.10.2024,  16:06 -> 21:57

Извор: vatican.va, Прес-служба председника

Папа Фрања саопштио је да ће 8. децембра именовати 21 новог кардинала, међу којима је и београдски надбискуп Ладислав Немет. Честитке упутили председник Александар Вучић и патријарх Порфирије.

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрања данас је на сајту Ватикана објавио листу будућих кардинала, а Ладислав Немет је осми на листи.

На листи су и будући кардинали из Перуа, Аргентине, Еквадора, Чилеа, Јапана, Филипина, Бразила, Обале Слоноваче, Алжира, Индонезије, Ирана, Италије, Канаде и Србије.

Како се наводи на сајту Београдске надбискупије, Немет ће бити први кардинал у историји католичке цркве у Србији.

Ладислав Немет је рођен 1956. године у Оџацима у Србији. Папа Бенедикт XVI га је 2008. године именовао за бискупа Зрењанинске бискупије, а папа Фрања га је 2022. именовао за београдског надбискупа.

Говори мађарски, српски, енглески, немачки, пољски, италијански и хрватски језик.

Патријарх Порфирије честитао београдском надбискупу Немету

Патријарх српски  Порфирије је упутио честитку надбискупу београдском Ладиславу Немету поводом  именовања за кардинала.

“Лепе вести се брзо шире и далеко стижу. Тако је данас, овде у Монтреал, где смо у канонској посети српској православној заједници, и до нас стигла и обрадовала нас вест да је Његова Светост Папа Фрања најавио да ћете, међу другима, и Ви 8. децемба 2024. године бити именовани за кардинала. Вама срдачно честитамо, а Његовој Светости благодаримо на овој одлуци која је оцена Вашег досадашњег деловања у Римокатоличкој Цркви и као таква даје значај Вама лично, али и нашој отаџбини Србији. Још једном Вам честитамо и желимо да дуго година служите својој Цркви у здрављу и сваком добру! На многаја и благаја љета”, написао је патријарх Порфирије.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com