Falilo joj godinu i po dana za penziju, pa htela da dokupi staž! Oglasili se iz PIO Fonda: Evo da li je moguće na ovaj način obezbediti mirnu starost

Biznis Moj novčanik

Falilo joj godinu i po dana za penziju, pa htela da dokupi staž! Oglasili se iz PIO Fonda

Blic

Mnogi radnici preduzeća u restrukturiranju i firmi koje su otišle u stečaj morali su u penziju pre roka, jer su im se radna mesta ugasila. Nekada su zaostali staž mogli da dokupe, ali su se propisi promenili.

.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

.

Jedna naša sugrađanka je napunila 62 godine i ima 13 godina i četiri meseca staža.

Blic preporučuje

– Ne radim već pet godina. Da li mogu da dokupim nedostajući staž do 15 godina da bih mogla da ostvarim pravo na penziju – glasilo je njeno pitanje upućeno PIO Fondu.

Prema važećim propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nije moguće dokupiti staž, odnosno nije moguće jednokratnom uplatom doprinosa nadomestiti staž do uslova za penziju, glasio je njihov odgovor.

Možete da podnesete zahtev za sticanje svojstva osiguranika po članu 15 Zakona o PIO i sami uplaćujete doprinose. Doprinosi se plaćaju mesečno na osnovicu koju sami odaberete od 13 ponuđenih i Vaša je odluka koliko ćete vremenski da uplaćujete doprinose. Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, a na zahtev lica može se steći najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Detaljnije informacije o ovom osiguranju, kao i iznosi osnovica i doprinosa objavljeni su na sajtu Fonda PIO – naglasili su.

(Kurir)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com