Тужилаштво ХНК формирало предмет о каменолому у Доњој Јабланици; сутра Дан жалости у оба ентитета

понедељак, 07.10.2024,  06:54 -> 17:28

Извор: РТС, Танјуг

После катастрофалних поплава у Босни и Херцеговини наставља се потрага за несталима. У поплавама и одронима страдала је, према званичним подацима, 21 особа. Највећа материјална разарања на инфраструктури забележена су на подручју Коњица у Бутуровић Пољу. У Јабланици је и 36 припадника тима за спасавање и 12 возила МУП-а Србије. Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона, у међувремену, формирало је предмет о каменолому у Доњој Јабланици. У Босни и Херцеговини, у оба њена ентитета, 8. октобар проглашен је за Дан жалости.

Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) формирало је предмет с посебним нагласком на пословање и активности каменолома који се налази на страдалом подручју у Доњој Јабланици, саопштено је из ове правосудне институције. 

У саопштењу Тужилаштва ХНК Мостар наводи се да је, Подручно тужилаштво Коњиц, одмах по дојави о страшној трагедији која се догодила на подручју општина Јабланица и Коњиц изашли на место несреће и заједно са припадницима МУП-а ХНК и ПУ Коњиц, односно ПС Коњиц и ПС Јабланица предузели и предузимају све неопходно потребне радње из своје надлежности, а које не трпе одлагања, пренео је мостарски портал Бљесак. 

Из тих разлога, додају да је у Тужилаштву је формиран предмет, те именован тим тужилаца за рад на овом случају.

Припадници МУП-а ХНК под надзором Тужилаштва ХНК предузимају радње провера навода и информација с циљем утврђивања свих околности под којима се догодила ова трагедија, с посебним нагласком на евентуалну одговорност и улогу људског фактора, нарочито у односу на пословање и активности каменолома који се налази на настрадалом подручју.  

Такође, у том циљу, наложена су одређена вештачења, те прибављање одређене пословне документације, стоји у саопштењу.

Опширније Краће

Влада Федерације Босне и Херцеговине прогласила је уторак, 8. октобра за Дан жалости у овом ентитету због катастрофалних поплава које су погодиле пет општина у БиХ, потврђено је за сарајевски портал Кликс.

Уторак, 8. октобра проглашен је раније данас за Дан жалости и у Републици Српској.

На институцијама РС сутра ће бити истакнуте заставе на пола копља, отказане културне манифестације и прилагођене спортске манифестације датом тренутку, саопштено је из Владе.

У Општини Јабланица, која је највише страдала у поплавама и клизиштима, од јуче је проглашена тродневна жалост.

Опширније Краће

На подручју Коњица је у току евакуација хеликоптером две старије жене, које су биле одсечене од света.

Спасилачки тим из Србије ангажован је у Доњој Јабланици, где је највише жртава катастрофалних поплава у Босни и Херцеговини.

У помоћ угроженом подручју Новопазарац Фехим Селек послао је 35 камиона и машина, са људством, како би помогао у бржој санацији последица елементарне непогоде.

Механизација је ангажована у Коњицу и Доњој Јабланици.

Опширније Краће

Још једна жртва поплава у Херцеговачко-неретванском кантону пронађена је у Бутуровић Пољу. За још три се наставља потрага, јавља дописник РТС-а.

Опширније Краће

Ново наранџасто упозорење издато је за јачу кишу на западу, истоку и северу Херцеговине, као и за део централне БиХ.

Упозорење на нове падавине издато је за подручја која су претрпела катастрофалне поплаве које су однеле људске животе и нанеле огромну материјалну штету.

Очекује се да ће јача киша, како су навели из Федералног хидрометеоролошког завода БиХ (ФХМЗ БиХ) пасти 9. октобра (среда) од 1:00 сат иза поноћи, а престанак се очекује у 11:00 сати ујутро.

Предвиђена количина кише могла би износити између 30 и 60 литара по метру квадратном.

“Упозорење се даје због тренутне ситуације на поплављеним подручјима. Могућа је појава бујичних потока и клизишта”, наводи се у саопштењу ФХМЗ-а.

Грађани су упозорени да буду спремни да заштите себе и своју имовину.

“Плављење имовине и саобраћајних мрежа су могуће. Поремећај у снадбевању електричном енергијом, водом и у комуникацијама је могућ. Може бити потребна мања евакуација. Тешки услови за вожњу услед смањење видљивости и неконтролисаног кретања возила услед воде”, упозорено је у саопштењу.

Опширније Краће

Највећа материјална разарања на инфраструктури забележена су на подручју Коњица у Бутуровић Пољу, где је страдала једна особа, јавља дописник РТС-а.

Спасиоци трагају за још четири нестале особе, док се ради на оспособљавању уништених путева, мостова, кућа…

Опширније Краће

Црна Гора је упутила у БиХ спасилачку екипу која броји 32 члана како би помогли становништву у проналаску несталих и отклањању последица катастрофалних поплава.

Руководилац спасилачко тима Милан Радовић каже да ће спасилачкии тим у Јабланици остати седам дана, а ако буде потребе и дуже. Жеља им је, додао је, да из рушевина извуку неког преживелог.

У спасилачком тиму су махом ватрогасци и спасиоци из 10 црногорских општина, ту су и припадници Црвеног крста и Директората за заштиту и спашавања.

Радовић је напоменуо да имају и сегмент пумпе виског капацитета те да ће црногорски спасиоци помоћи при испумпавању воде из угрожених објеката.

“Тако да оно што будемо могли урадићемо сигурно даћемо све од себе као што ови момци то увек и раде”, казао је Радовић, пренео је портал РТЦГ.

Тим Црне Горе чине 32 особе, од тога четири особе из Директората за заштиту и спасавање, пет особа из Црвеног крста Црне Горе и 23 припадника служби заштите и спасавања, односно ватрогасаца и спасилаца из 10 општина у Црној Гори.

Опширније Краће

Вођа тима цивилне заштите Синиша Бадовинац из Ријеке рекао је да за људима несталим у катастрофалним поплавама трагају пси трагачи, а користе се и средства за техничко претраживање.

У Бадовинчевој групи ангажовано је 37 људи и два пса трагача, којима посао отежава много муља и тешко доступан терен.

“Није лако ни псима ни људима”, рекао је он, преноси мостарски портал Бљесак.

Бадовинац је са жаљењем констатовао да ће пронадјени највероватније бити мртви.

Опширније Краће

У дану када је из Србије у Јабланицу стигао спасилачки тим у помоћ подручју поплављеном подручју у БИХ, пред поноћ је стигла и механизација новопазарског привредника Фехима Селека.

Конвој камиона и машина дуг шесто метара биће распоређен у Коњицу где су забележена највећа материјална разарања и још увек велики број житеља одсечен од света.

На подручју тог града у Херцеговачко-неретванском кантону БИХ трага се за још четири нестале особе, а до сада је пронађена једна жртва у порушеној кући.

Помоћ српског привредника пореклом биће ангажована на реконструкцији уништених путева, мостова у чему ће се искористити богато искуство у нискоградњи.

Људи и механизација практично су стављени на располагање унесрећенима, док ће све приватне послове одложити најмање две недеље.

Опширније Краће

Четврти дан од катастрофалних поплава у Босни и Херцеговини, спасилачке екипе настављају са рашчишћавањем терена и потрагом за несталима.

Према последњим информацијама страдало је 16 особа.

У Јабланици је најтеже.

МУП Србије упутио 36 припадника тима за спасавање са 12 возила, као помоћ.

Босна и Херцеговина је активирала Механизам цивилне заштите Европске уније, активни су и хуманитарни бројеви у Хрватској, Србији и Словениији.

Спасиоцима помажу и мештани.

Босну и Херцеговину су прошле недеље погодиле велике поплаве, у којим је страдало најмање 16 људи, док се неколико десетина особа води као нестало, а причињена је и велика материјална штета.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com