Вучић у Хамбургу: Одрживост је изазов са којим се суочавамо сви заједно

Немачки канцелар Олаф Шолц најавио је данас на отварању Хамбуршке конференције о одрживост, на којој учествује и председника Србије Александар Вучић, да ће се Немачка придружити глобалној алијанси за бетарије, заједно са Србијом и Замбијом.

Обраћајући се учесницима дводневне међународне конференције о одрживости у Хамбургу, Шолц је истакао да је глобална батеријска алијанса најважније глобално партнерство јер се залаже за одрживе ланце снабдевања батеријама и смањење еколошког отиска батерија.

“На конференцији о одрживости у Хамбургу, немачко Министарство за развој ће се придружити овој алијанси, заједно са Замбијом и Србијом, које су такође припремиле своје приступање. Овај пример показује да, уз све алијансе које формирамо, увек треба узети у обзир да више људи може имати користи од напретка и просперитета широм света и управо због тога је покренута ова конференција”, рекао је Шолц.

Шолц је поручио да су потребне нове алијансе како би се додатно подстакла употреба обновљивих извора енергије, као и да ће батерије на бази литијума и кобалта, уз поштовање еколошких стандарда, бити пресудне за мобилност у будућности и функционалну енергетску транзицију.

Према његовим речим, решења за глобалне изазове морају се проналазити у заједничким решењима и кроз конкретне акције, међутим, део главних изазова актуелног времена су глобална неједнакост и климатске промене изазване људским деловањем.

“Више од 50 процената глобалне популације живи у земљама у којима расте неједнакост. Пет најбогатијих људи на свету више него удвостручило је своје богатство од 2020. године, са 405 милијарди долара на 869 милијарди долара. У исто време, цела сиромашнија половина глобалне популације поседује само два процента глобалне имовине, тј. један од десет људи живи у екстремном сиромаштву”, рекао је Шолц.

Он је упозорио да широм света доживљавамо утицај климатских промена које се тичу свих нас и могу се решити само ако глобална заједница заједнички ради.

“Индустријализовање друштва сносе посебну одговорност. Свака особа мора имати прилику да не живи у сиромаштву и да води бољи живот. Просперитет за све је глобални циљ”, поручио је немачки канцелар и упозорио да овај циљ неће бити остварив уз примену технологија и метода производње из 19. и 20. века.

Према његовим речима, нема начина да се одвоји неопходни економски раст света од смањења емисије угљен-диоксида, а у многим земљама то се већ дешава.

“Имамо решења и технологије које су лако доступне, али потребне су нове алијансе како би се додатно подстакла употреба обновљивих извора енергије”, рекао је између осталог Шолц.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com