Pazite šta kupujete! Beograđanin kupio kornišone u poznatom supermarketu: U tegli našao “čudovište”, pa pobesneo (VIDEO)

Biznis Vesti

Pazite šta kupujete! Beograđanin kupio kornišone u poznatom supermarketu: U tegli našao skakavca, pa pobesneo (VIDEO)

Blic

Jedan Beograđanin na društvenim mrežama je upozorio svoje pratioce da budu oprezni šta i gde kupuju, jer je on doživeo vrlo neprijatan prizor i to u radnji u koju svi idemo.

.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

.

U jednom beogradskom supermarketu on je kupio kornišone, a kada je otvorio teglu, zatekao ga je strašan prizor. Navodno pored kornišona u pakovanju se nalazio i skakavac. Sugrađanin je priložio fotografiju uz prilog, međutim, nemamo dokaza da li je autentična, odnosno, kako je izgledala tegla kada ju je tek otvorio.

Blic preporučuje

– Sugrađani pripazite šta kupujete. Ovo je kupljeno u diskontu u “Zemun park”. Zašto nema institucije koja se bavi kontrolom prehrambene industrije? Da li je moguće da još nismo dotakli dno, napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Komentari posle objave su se nizali, a neki od njih su da je skakavac liči na malo čudovište

Šta mora da sadrži deklaracija na hrani

Šta sve obavezno mora da sadrži deklaracija na hrani i na šta potrošači treba da obrate pažnju pri izboru proizvoda? Sve ove pojedinosti nalaže poseban pravilnik koji je na snazi i u Srbiji, a navođenje alergena je treća stavka na spisku od oko 15 obaveznih podataka. Neki od sastojaka koji mogu da izazovu alergije i koji se obavezno navode na etiketama jesu žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži, ječma, ovsa, ali i glukozni sirup na bazi pšenice, uključujući i dekstrozu. Alergije mogu da izazovu i ljuskari (rakovi), jaja i proizvodi od jaja, riba, kikiriki, soja i proizvodi od soje, mleko i proizvodi od mleka (uključujući laktozu), jezgrasto voće: badem, lešnik, orah, indijski i brazilski orah, pistaći, ali i celer, slačica, seme susama…

Kako se može videti, domaći propisi zahtevaju od proizvođača da na deklaraciji obavezno istakne naziv pod kojim se hrana stavlja u promet, spisak sastojaka, kao i „sve sastojke koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije čak i ako ih proizvod sadrži u izmenjenom obliku. Sledeća obavezna napomena na pakovanju jeste količina određenih sastojaka, zatim njena neto količina, rok trajanja proizvoda, a proizvođači su čak dužni da navedu i posebne uslove čuvanja hrane, ako ovo utiče na njeno svojstvo ili rok trajanja.

Na deklaraciji su neizostavni podaci poput naziva i sedišta „subjekta u poslovanju sa hranom pod čijim se nazivom, odnosno poslovnim imenom hrana stavlja u promet, a koji je registrovan u Srbiji”, zemlja porekla pa čak i uputstvo za upotrebu kada u nedostatku takvog uputstva ne bi bila moguća pravilna upotreba hrane.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com