EPS obeležio 131 godinu postojanja i rada

Živković je istakao da su energetska kriza i dešavanja na tržištu nametnuli EPS-u potrebu za promenama i da je danas ta kompanija akcionarsko društvo nekih novih ciljeva.

“Svi naši planovi i ideje za budućnost su usmerene na diversifikaciju izvora i nove tehnologije. Cilj je da budemo uspešni, efikasni, profitabilni i da u budućnosti EPS ostane najznačajnija energetska kompanija, rame uz rame sa evropskim, a očekivanja od nas su da obezbedimo energetsku sigurnost i energetski suverenitet Srbije u vremenu pred nama”, naglasio je Živković.

dusan, zivkovic(eps)

On je dodao da podrška EPS-u na tom putu ne nedostaje i da je država kao vlasnik prepoznala značaj tog puta.

“Možda nam ipak treba više odvažnosti kako bi se hrabrije nosili sa investicionim projektima, kao što je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, bez koje nema energetske sigurnosti u budućnosti, obnovljivih izvora, ali i ulaganja u projekte zaštite životne sredine, jer je to imperativ našeg poslovanja”, rekao je Živković.

Potsetio je da se uveliko radi i na izgradnji vetroparka “Kostolac” i solarne elektrane “Petka”, a da se na krovovima postrojenja u TENT A postavljaju solarni paneli.

Kako je dodao, istovremen se radi i na unapređenju proizvodnje da bi se obezbedila sigurnost i stabilnost sistema, a očekuje se do kraja godine i završetak revitalizacije prvog agregata reverzibilne HE “Bajina Bašta”, što će doneti dodatnu sigurnost elektroenergetskom sistemu.

“Privode se kraju i ispitivanja rada novog bloka B3 u Kostolcu. Sa novih 350 megavata i urađenim remontima naših elektrana spremno ulazimo u zimu. Na deponijama imamo više od dva miliona tona uglja, a značajne su i rezerve u akumulacijama”, rekao je generalni direktor EPS-a.

Živković je naglasio da EPS ima znanje, stručnost i ono što je veoma bitno ” dozu hrabrosti i istrajnosti za procese promena”.

“Ljudi sprovode reforme, a EPS ima te ljude. Na kraju, to je naš dug prema precima, koji su nam ostavili ono što danas čini EPS, ali to je i obaveza prema našoj deci, koja zaslužuju energetsku sigurnost u budućnosti kao što je i mi imamo danas”, rekao je on obraćajući se prisutnima, među kojima su bili i bivši i sadašnji zaposleni u EPS-u.

Savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Rade Mrdak rekao je da mu je velika čast i privilegija što danas prisustvuje obeležavanju godišnjici EPS-a i što možemo da se osvrnemo na dugu i bogatu tradiciju kompanije koja pod sadašnjim imenom postoji poslednjih 25 godina.

On je istakao da je put koji je EPS započeo pre više od jednog veka bio obeležen različitim političkim, ekonomskim i istorijskim okolnostima, ali da danas možemo ponosno govoriti o svemu onome što je srpska energetika prošla i postigla u poslednjih više od 100 godina.

“Stvorili smo jedan snažan i moćan sistem, koji je osnova ne samo naše privrede već i celokupnog savremenog načina života”, rekao je Mrdak.

On je naglasio da je EPS uspeo da se izbori, odgovori na sve zadatke i da opstena kada su neverovatni izazovi bili pred tom kompanijom i da će ona i u buduće biti moderna i energetski i ekološki održiva.

Na proslavi EPS upriličenoj u Domu Vojske Srbije u Beogradu dodeljene su povelje sa plaketom Đorđe Stanojević i zahvalnice zaposlenima.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com