Barel nafte skočio iznad 80 dolara prvi put od avgusta

Biznis Vesti

Barel nafte skočio iznad 80 dolara prvi put od avgusta

Anica Jelovac

Fjučersi za naftu su u ponedeljak porasli za više od 3 odsto, sa globalnom cenom Brent iznad 80 dolara po barelu, prvi put od avgusta, pošto je povećan rizik od izraelskog odgovora na prošlonedeljni iranski raketni napad.

Barel nafte skočio iznad 80 dolara prvi put od avgusta

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Barel nafte skočio iznad 80 dolara prvi put od avgusta

Ovo je podiglo potencijal za direktniji sukob između Izraela i Irana koji bi mogao da ugrozi snabdevanje sirovom naftom u regionu.

Blic preporučuje

„Cene nafte su značajno porasle kako se rat na Bliskom istoku proširio i na Liban” i na spekulacije da je izraelski protivnapad na Iran neizbežan, rekao je za MarketVatch Džej Hetfild, glavni izvršni direktor Infrastructure Capital Advisors. Ako iranska proizvodnja nafte bude pogođena kontraudarom, „cene nafte bi mogle da skoče i do 90 dolara po barelu ako dođe do velike štete“.

Izrael je obećao osvetu za prošlonedeljni napad Irana balističkim projektilima. Hezbolah je u ponedeljak ispalio rakete na Haifu na severu Izraela. Izraelska vojska je intenzivirala svoje bombardovanje severne Gaze i južnog Libana.

„Izrael je u nedelju uveče gađao više lokacija u Libanu, ali bi veći rizik za tržišta bio izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja ili njegova naftna polja. U ovom ekstremnom scenariju, nafta bi verovatno skočila za više od 10 dolara, a strah od eskalacije tenzija bi mogao dovesti do veće potražnje za sigurnim utočištima kao što je dolar“, rekla je Ketlin Bruks, direktorka istraživanja u KSTB.

U ponedeljak se navršava godinu dana od kada je Hamas koji podržava Iran pokrenuo smrtonosni napad na južni Izrael, čime je započeo rat u Gazi. Izrael je prošlog meseca pojačao napade na Hezbolah koji podržava Iran u Libanu, ubivši vođu milicije.

„Odavde ne vidimo značajan pad cena nafte, čak i ako štrajk nije usmeren na proizvodnju nafte“, rekao je Hetfild. „Cene su niske zbog sezonskih faktora i postoji optimizam u pogledu potražnje izvan Kine zbog snažnih vladinih podsticaja.

U biltenu od ponedeljka, međutim, analitičari Sevens Report Research-a rekli su da, sa izuzetkom geopolitike, „osnovna pozadina za tržište nafte ostaje mešana“.

Stabilizacija ekonomskih podataka “ublažava strah od tvrdog sletanja”, što je pozitivno za cene nafte, ali i smanjuje veoma niska očekivanja u vezi sa politikom Federalnih rezervi, koja predstavlja kočnicu za naftu, rekli su oni.

(See Biz)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com