PKS: Partnerstvo Srbije i Nemačke gura srpski BDP na sedam odsto godišnje

Novo partnerstvo Nemačke i Srbije i pristupanje naše zemlje Globalnoj alijansi za baterije može povećati rast BDP-a Srbije i do sedam odsto godišnje, saopštila je PKS.

“Novi ciklus ulaganja otvoriće prostor i za investicije u sektore prerade otpada i otpadnih voda, omogućiti čistiji vazduh i zemljište, zaposliti zelene’ radnike i stvoriti nove obrazovne programe na fakultetima”, rekao je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniša Miitrović.

vučić,, šolc,, hamburška, konferencija

Mitrović dodaje da ovo može dovesti do toga da ekonomija Srbije kroz zelenu transformaciju raste do sedam odsto godišnje.

“Nama ne treba održiv rast, nego intelektualni robustni rast koji se može ostvariti novim tehnologijama. Treba nam industrija 6.0 koja je digitalna, pametna i energetski efikasna, a to zahteva veliki transfer znanja”, ističe Mitović.

On napominje da će ključnu dobit od zelene tranzicije imati građani Srbije kroz čist vazduh, bolji pristup pijaćoj vodi, tretman otpadnih voda i racionalno upravljanje otpadom i uklanjanje smetlišta i deponija i da je do 2040. potrebno izgraditi više od 370 postrojenja za tretman otpadnih voda.

Koliko je proces zelene transformacije značajan pokazuje i primer Eliksir Grupe (Elixir Group) iz koje kažu da su prepoznali dekarbonizaciju proizvodnje kao šansu za razvoj i započela svoj najveći investicioni ciklus “Prahovo 2027” kao najveći privatni industrijski poduhvat na Zapadnom Balkanu.

“Cilj nam je da tehnološki povezanim greenfield investicijama razvijemo postojeći kompleks u Prahovu u savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park i postignemo potpunu ugljeničnu neutralnost, doprinoseći ukupnom razvoju ovog dela Srbije”, saopštili su iz Eliksira.

Oni zaključuju da će ovo omogućiti da se kroz primenu novih tehnologija, od kojih će neke prvi put biti primenjene u ovom delu Evrope, otvori više od 200 radnih mesta do kraja 2027. posebno za inženjere svih struka i ekspertiza, ali i veliki broj operativnih pozicija, što će i simbolično biti ostvarenje njihove ideje o “inženjerstvu na delu”.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com