McDonald’s tuži Tison Foods zbog navodnog gušenja lanca snabdevanja radi podizanja cena

Biznis Vesti

McDonald’s tuži Tison Foods zbog navodnog gušenja lanca snabdevanja radi podizanja cena

Anica Jelovac

McDonald’s je podneo tužbu protiv Tison Foodsa (TSN-0,550%), JBS i druge velike kompanije za preradu mesa, optužujući ih da su godinama dogovarali kako bi ograničili isporuke govedine.

Pileći burger

Foto: Profimedia

Pileći burger

U tužbi se navodi da je taj dosluh omogućio kompanijama da povećaju svoj profit dok je primorao Mekdonalds da plaća naduvane cene za njihovo meso.

Blic preporučuje

McDonald’s tvrdi da su kompanije, uključujući Cargill i National Beef Packing, sistematski smanjivale nivoe proizvodnje počevši od 1. januara 2015. godine, kako bi “veštački” podigle tržišne cene. Uz značajnu kontrolu nad industrijom goveda i goveda, kompanije bi mogle da manipulišu cenama po svojoj volji, kaže se u tužbi.

„Samo bi proizvođači mesa u dosluhu očekivali da će imati koristi od smanjenja cena i kupovine zaklane stoke, potpuno svesni da će ih njihova zavera zaštititi od pritisaka konkurentnog tržišta“, navodi Mekdonalds.

Kompanije za proizvodnju govedine „velike četvorke” predstavljaju najveće kapacitete za preradu i pakovanje mesa na svetu. U 2018, oni su zajedno činili oko 80% sve sveže i smrznute govedine prodate u SAD, dok je sledeći najveći konkurent imao manje od 3% tržišnog udela.

Tužba je deo šireg trenda optužbi protiv giganata u proizvodnji mesa u vezi sa kršenjem američkih antimonopolskih zakona i koordinisanim naporima da se manipuliše cenama stoke. U junu 2020. objavljeno je da je Odeljenje za antimonopolsku zaštitu Ministarstva pravde (DOJ) izdalo građanske sudske pozive kompanijama Tison Foods, JBS, Cargill i National Beef da prikupe informacije o njihovim praksama određivanja cena, posebno gledajući zapise iz januara 2015.

Ranije ove godine, maloprodajni giganti poput Targeta (TGT-2,54%) i Kroger (KR+0,130%) je istakla sličnu zabrinutost zbog rasta profita i cena govedine. U maju, stočari su takođe pokušali da izazovu gigante u proizvodnji mesa, ali nisu uspeli da pruže dovoljno dokaza koji bi dokazali da su direktno oštećeni navodnim antikonkurentskim ponašanjem.

Mekdonalds, jedna od najvećih kompanija na svetu sa 13.000 američkih restorana i 39.000 lokacija širom sveta, traži neodređenu novčanu odštetu i sudski nalog za okončanje navodne šeme nameštanja cena. Lanac je zatražio suđenje pred porotom.

(QUARTZ)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com