Apple danas predstavlja novi iPhone: Evo šta sve znamo o telefonima pred premijeru koju čeka celi svet

Apple je zvanično potvrdio da će serija iPhone 16 biti otkrivena danas, ali ostaje da sačekamo popodne da bismo saznali kada će biti i dopstupni. Očekuje se, iako su to samo nagađanja, da prodaja kreće već 20. septembra.

iPhone

Foto: Unbox Therapy on YouTube / Ustupljene fotografije

iPhone

Ono o čemu se priča kao izvesnijoj odluci je da Apple Intelligence ipak bude odložen i da AI opcija kalifornijske kompanije neće biti dostupna na dan lansiranja. Umesto toga, trebalo bi da stigne kao ažuriranje u oktobru.

Dizajn

Već duže vreme i korisnici Apple, ali pogotovo njegovi veliki kritičari, komentarišu kao da svake godine dobijamo manje-više isti telefon gledano spolja. Mimovi onda polako mogu da počnu da se objavljuju jer ni ovoga puta neće biti značajne promene u dizajnu. Tako je još od iPhone 11. To znači da će i iPhone 16, iPhone 16 Pro, iHone 16 Plus i iPhone 16 Pro Max u najvećoj meri ostati isti kao ranije.

Očekuje se da će kod dva osnovna modela kamera sada biti pravougaonog oblika i da će sočiva biti horizontalno nameštena. Kada su boje u pitanju, Apple ostaje u klasičnim nijansama.

Displej i fizički dugmići

Bočni prikazi modela, ono što je do sada procurelo u javnost, pokazuju privremeno imenovana Action i Capture dugmiće, koji će pokretati prilagođene akcije i služiti kao dugme za okidanje kamere. To znači da će Alert Slider biti uklonjen.

Naime, Capture dugme će biti više kapacitivna površina nego fizičko dugme, omogućavajući pokrete preklizavanja – što može biti korišćeno za kontrolu zuma, na primer.

Kada su u pitanju ekrani, iPhone 16 će imati ekran od 6.1”, dok će ekran iPhone 16 Plus biti veći sa 6.7”, baš kao i prošle godine. Međutim, oba će biti manja od Pro varijanti, koje će imati dijagonale od 6.3” i 6.9”. Okviri će biti tanji, pa možemo očekivati nešto manje dimenzije kod osnovnog i Plus modela (Pro modeli će rasti za nekoliko milimetara).

Ekrani će biti isti, osim što će imati nešto tanje okvire.

Sva četiri modela će koristiti široki Dynamic Island otvor na ekranu i to se verovatno neće promeniti za osnovne modele sledeće godine. Očekuje se da neće biti ProMotion, oba ekrana iPhone 16 i 16 Plus će raditi na 60Hz iako gotovo svi Android telefoni, pa čak i oni u nižoj cenovnoj kategoriji, već odavno imaju stopu osvežavanja od 120 Hz.

Apple A18 čipseti i AI za sve

iPhone 16 serija

Foto: Ustupljene fotografije

iPhone 16 serija

Apple je morao više da razmisli o tome kako će izgledati osnovni modeli jer su, kao i svi suočeni sa time da ljudi sve manje kupuju mobilne telefone i da moraju da pojačaju ono što im donose ovog septembra. Uz to, Apple, kao i svaka druga tehnološka kompanija sada, vidi AI kao sledeću veliku stvar. To znači da će novi telefoni imati NPU dovoljno brz za brzo procesuiranje na uređaju i dovoljno RAM da drži relativno velike AI modele.

To ne znači da će Apple “ludovati” sa kapacitetom RAM, bar ne još. Ove godine se očekuje da će osnovni i Plus modeli dobiti 8GB RAM, dok bi naslednici sledeće godine mogli imati do 12GB (ili ne). Google je povećao kapacitet RAM kod Pixel 9 serije, ali je deo toga rezervisao tako da AI model uvek može biti učitan u memoriju – spreman da odgovori u trenutku. Da li će Apple učiniti isto ostaje da se vidi.

Dva jača modela bi mogla imati manje GPU jezgara, ali to ne bi trebalo da utiče na performanse AI.

Minimalne promene kod kamere

Kao što smo već videli, iPhone 16 i 16 Plus će imati dve kamere – bez iznenađenja ovde. Glasine sugerišu da će dva telefona koristiti istu 48MP glavnu kameru kao i kod prethodnika iz serije 15. Skok sa 12MP kod 14-serije i starijih modela bio je prilično velik i ne možemo očekivati slična poboljšanja svake godine.

Što se tiče ultraširoke kamere, biće uglavnom ista osim unapređene sočiva – biće svetlija sa f/2.2 otvorom (u poređenju sa f/2.4) za poboljšane performanse pri slabom osvetljenju. Još bolje, imaće autofokus, omogućavajući snimanje makro fotografija.

Kod dva jača modela prema nekim najavama biće više poboljšanja kamere. Pre svega kod iPhone 16 Pro, uključujući mogućnost snimanja 4K videa pri 120 sličica u sekundi (FPS). Trenutno, iPhone 15 Pro Max može da snima 4K video samo pri 60 fps. Neki od najboljih Android telefona omogućavaju snimanje 4K videa pri 120 fps, ali bi ovo bilo prvi put da Apple ponudi ovu funkciju ako se ispostavi da su nagađana tačna.

To prati unapređenje ultrawide sočiva na 48 MP kao i da je čip A18 Pro izgleda sposoban da podrži ovu rezoluciju. Međutim, zum sočivo bi i dalje bilo ograničeno na 4K. Glasine sugerišu da bi iPhone 16 Pro mogao da usvoji tetraprizmatski telefoto objektiv sa mogućnošću 5x zooma, što bi odgovaralo iPhone 16 Pro Max. Takođe, i telefoto i glavno sočivo mogli bi da dobiju sočiva više kvaliteta, što bi se odrazilo na većem modulu kamere na iPhone 16 Pro.

Već se nagađa “šta dalje”

Kratki pregled onoga što analitičari predviđaju za 2025. godinu. Ovo bi mogao biti kraj puta za velike Plus modele, koji će navodno ustupiti mesto iPhone 17 Slim. Ovaj model će imati nešto manji ekran od 6.6” što će ga dalje razlikovati od Pro Max modela (6.9”).

iPhone 17 i 17 Slim će zadržati Dynamic Island, ali će imati unapređenu 24MP selfie kameru. Pro modeli bi trebali imati manji Island, tako da će biti primetna razlika između osnovnih i Pro modela. Bar bi osnovni modeli konačno mogli dobiti ekrane sa visokim osvežavanjem.

U svakom slučaju, trenutno ima mnogo glasina o generaciji iPhone 17 i njihova verodostojnost je prilično upitna. Na primer, navodno će iPhone 17 Slim imati samo jednu zadnju kameru ali će biti skuplji od 17 Pro Max. Jedna ili obe od ovih informacija možda nisu tačne.

Takođe, treba uzeti u obzir i iPhone SE 4, koji će završiti Apple-ovu tranziciju na OLED, a novi SE bi mogao stići u prvom kvartalu 2025. godine.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com