Ваздушне снаге Русије добиле нову серију бомбардера Су-34; експлозије у Брјанску, гори руско складиште оружја

среда, 09.10.2024,  05:50 -> 09:49

Извор: РТС

РАТ У УКРАЈИНИ

Рат у Украјини – 959 дан. Противваздушна одбрана руске војске је током протекле ноћи оборила 47 украјинских беспилотних летелица изнад пет региона, саопштило је Министарство одбране Русије. Ваздушно-космичке снаге (ВКС) Руске Федерације добиле су нову серију бомбардера Су-34, саопштио је први потпредседник Владе Руске Федерације Денис Мантуров. Експлозије у Карачевском округу у Брјанској области, Кијев тврди да је погодио велико руско складиште оружја.

Ваздушне снаге Русије добиле нову серију бомбардера Су-34; експлозије у Брјанску, гори руско складиште оружја Ваздушне снаге Русије добиле нову серију бомбардера Су-34; експлозије у Брјанску, гори руско складиште оружја

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је наводе да је републикански председнички кандидат на изборима у САД и бивши председник Доналд Трамп седам пута разговарао телефоном са руским председником Владимиром Путином након одласка са функције.

“Не, то није тачно”, рекао је Песков, а пренела агенција РИА Новости.

О наводним телефонским разговорима бившег америчког председника и руског лидера говори се у књизи америчког новинара Боба Вудворда (81) под насловом “Рат”, која ће бити објављена следеће недеље.

Трампов предизборни тим оштро је критиковао ту књигу, наводећи да ниједан од догађаја који је описан у њој није истинит, и називајући њеног аутора “поремећеном и лудом особом”.

Вудворд је раније писао о скандалу Вотергејт, што је довело до оставке Ричарда Никсона на функцију председника САД 1974. године.

Написао је и три књиге о Трампу, а у најновијој књизи Вудворд се осврће на кључне догађаје након што је Џозеф Бајден постао председник САД, укључујући рат у Украјини и рат у Појасу Газе.

Књига “Рат” требало би да буде објављена 15. октобра.

(Танјуг

Опширније Краће

У Карачевском округу у Брјанској области у Русији јутрос је забележен инцидент у вези са детонацијом експлозивних предмета, саопштила је Главна управа руског Министарства за ванредне ситуације за тај регион.

“Регистрована је једна ванредна ситуација у општини у вези са детонацијом експлозивних предмета 9. октобра 2024. године у округу Карачевски у Брјанској области”, наведено је у саопштењу, у вези са инцидентом који се догодио јутрос око 06.00 сати, пренела је агенција РИА Новости.

У саопштењу се појашњава да у округу Карачевски и Брјанској области није уведено ванредно стање.

(Танјуг)

Опширније Краће

Руска војска напала је током ноћи Украјину са три балистичке ракете “искандер-М/КН-23” и 22 ударне беспилотне летелице “шахед”, саопштила је команда украјинског ратног ваздухопловства на Фејсбуку, преноси Укринформ.

Двадесет и један дрон оборен је у областима Одеса, Виница и Кијев, а последњи се вратио се у Русију, додаје се у саопштењу украјинског ратог ваздухопловства.

(Укринформ)

Опширније Краће

Одред хаубице Д-30 групе “Дњепар” уништио је контролни пункт украјинске војске на десној обали Дњепра у Херсонској области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Ударни ФПВ дронови групе “Југ” уништили су центар везе и људство украјинске војске на кураховском правцу, додаје Министарство.

(Известија)

Опширније Краће

Украјинска војска је погодила велико руско складиште муниције у Брјанској области, саопштио је Андреј Коваленко, шеф Центра за борбу против дезинформација при Службе за националну безбедност и одбрану Украјине. 

Према његовим речима, Оружане снаге Украјине погодиле су руско складиште муниције у близини града Карачева у Брјанској области, које се налазило на 114 километара од границе са Украјином.

“Складиште је садржавало муницију, укључујући и ДНРК-а и КАБ-ове. Напомињем да су били делимично ускладиштени на отвореном”, додао је Коваленко. 

Опширније Краће

Руска морнарица је распоредила два носача ракета у Црном мору са укупним капацитетом салвовања до осам ракета “калибр”, саопштио украјински генералштаб.

(Укринформ)

Опширније Краће

Ваздушно-космичким снагама (ВКС) Руске Федерације предата је нова партија бомбардера Су-34 Уједињене авио-корпорације (УАЦ), саопштио је први потпредседник Владе Руске Федерације Денис Мантуров.

“Следећа серија авиона Су-34 прешла је у редове Ваздушно-космичких снага. Ритам и благовременост испорука говоре о добро координисаном раду ваздухопловне индустрије у интересу Оружаних снага Русије”, рекао је Мантуров.

Он је појаснио да ће нове и проширене могућности бомбардера помоћи у постизању кључних циљева специјалне војне операције (СВО).

Такође је напоменуо да овај авион има “најшири спектар коришћеног наоружања”.

Су-34 је произведен у оквиру производног програма за 2024. годину. Пре него што је стигао у Ваздушно-космичке снаге, авион је прошао разне тестове.

“Наше војне фабрике одржавају потребан темпо производње како би благовремено испунили обавезе према Министарству одбране”, рекао је генерални директор УАЦ Јуриј Сљусар.

Он је рекао и да је главни задатак компаније да благовремено обезбеди руску војску новим авионима. 

(Известија)

Опширније Краће

Противваздушна одбрана руске војске је током протекле ноћи оборила 47 украјинских беспилотних летелица изнад пет региона, саопштило је Министарство одбране Русије.

Како је прецизирано у саопштењу, 24 украјинска дрона оборена су изнад Брјанске области, пет изнад Белгородске области, по два у Курској и Ростовској области, један у Краснодарском крају и 13 изнад Азовског мора, преноси агенција РИА Новости.

Украјина свакодневно покушава да беспилотним летелицама нападне циљеве у пограничним и централним регионима Русије, наводи руска агенција.

(Танјуг)

Опширније Краће

Снаге руске војске ушле су у Торецк, у Бахмутском округу Доњецке области. Како наводи украјинска бригада Националне полиције “Љут”, Руси су стигли до Централног рудника у Торецку.

Москва је саопштила да НАТО разматра опције за војне операције против Русије и испитује руте за пребацивање трупа.

Шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да ће Русија знати ако буде донета одлука о удару западним оружјем на територију Федерације, а да ће “шема” коју им је изнео председник Владимир Путин већ бити на снази. 

Генерални секретар Марк Руте поручује да је пут Украјине у НАТО неповратан, а да Русија нема право гласа или вета по том питању.

Премијер Мађарске Виктор Орбан упозорава да Украјина не може да победи Русију на бојном пољу, а да су комуникација и прекид ватре неопходни да би се спасили животи.

Амерички председник Џозеф Бајден неће учествовати на Рамштајновом састанку Контакт групе за одбрану Украјине 12. октобра, који ће се први пут одржати на нивоу лидера земаља.

Из Беле куће саопштавају да је та одлука донета због урагана “Милтон” који ће, како се очекује у блиској будућности, погодити америчку државу Флориду.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com