Вафа: Најмање 12 Палестинаца страдало у нападима на Газу; очекује се разговор Бајдена и Нетанјахуа

среда, 09.10.2024,  05:55 -> 11:33

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелска војска саопштава да је за 24 сата погодила више од 230 локација Хезболаха и Хамаса у Либану и Гази. Са друге стране, лидери Хамаса и покрета Фатах палестинског председника Махмуда Абаса одржаће разговоре о јединству у Каиру. Укупан број страдалих Палестинаца у Појасу Газе премашио је 42.000. Више од 400.000 људи заробљено је на северу палестинске енклаве, тврди генерални комесар Агенције УН за палестинске избеглице Филип Лазарини.

ИДФ: За 24 сата погођено 230 циљева у Либану и Гази; разговори лидера Хамаса и Фатаха у Каиру ИДФ: За 24 сата погођено 230 циљева у Либану и Гази; разговори лидера Хамаса и Фатаха у Каиру

Најмање 42.010 Палестинаца је убијено, а 97.720 их је повређено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра 2023. године, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

Генерални комесар Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини упозорио је да је најмање 400.000 људи заробљено на северу Газе где, каже, “нема краја паклу” јер нема безбедне територије на којој могу да се преместе.

Лазарини је истакао да многи људи на северу Газе Гази, посебно у избегличком кампу Џабалија одбијају да се повинују израелским наредбама о евакуацији.

(Guardian)

Опширније Краће

Вође групе Хамас и покрета Фатах палестинског председника Махмуда Абаса одржаће разговоре о јединству у Каиру, рекао је званичник Хамаса за Ројтерс.

“На састанку ће се разговарати о израелској агресији на Појас Газе и изазовима са којима се суочавају Палестинци“, рекао је званичник.

Из Фатаха није било коментара.

(Reuters)

Опширније Краће

Бивши председник САД и републикански председнички кандидат Доналд Трумп у недавном интервјуу изнео је тврдњу да је био у Гази и да је тамо “јако тешко”, али медијска кућа Си-Ен-Ен и листови Њујорк тајмс и Вашингтон пост наводе да не постоје јавни докази који би потврдили његову изјаву, с обзиром на то да је Газа под влашћу Хамаса од 2007. године.

Трампов предизборни тим тврди да је заиста посетио Газу.

“Председник Трамп је раније био у Гази и увек је радио на обезбеђивању мира на Блиском истоку”, рекла је портпаролка Трамповог предизборног тима Керолајн Левит, преноси Си-Ен-Ен.

Ипак, нису достављени детаљи о тој наводној посети, нити је Трампов предизборни тим одговорио на упит за појашњење.

Бивши званичник Трампове администрације Дејвид Шенкер потврдио је да нема сазнања о његовој посети Гази.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да је за 24 сата погодила више од 230 циљева у Појасу Газе и Либану.

ИДФ наводи да је циљала 185 положаја Хезболаха у Либану и око 45 локација Хамаса у Гази.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска противваздушна одбрана (ПВО) саопштила је а је пресрела две ракете лансиране из Либана изнад региона Кармел јужно од Хаифе, у северном Израелу.

Сирене су се огласиле у северној обалској области Израела, укључујући Цезареју и Зихрон Јаков и оближње градове јужно од Хаифе.

Нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Потпредседница САД и демократска председничка кандидаткиња Камала Харис изјавила је да је остварен “одређени напредак” у вези са споразумом о прекиду ватре у Гази, али да је тај напредак “бесмислен” ако се споразум заиста не постигне.

“Морамо да постигнемо прекид ватре и договор о таоцима што је пре могуће”, рекла је Харис.

(Reuters)

Опширније Краће

Либанска група Хезболах саопштила је на Телеграму да су њени борци лансирали артиљерију и ракете на израелске трупе на југозападу Либана.

Напади у области Лабунеа приморали су израелске трупе да се повуку, саопштила је либанска група, а пренела Ал Џазира.

Хезболах је претходно саопштио да су се његови борци сукобили са израелским трупама у либанском граду Блида. 

Група је истакла да израелска војска није била у стању да напредује, откако је, пре недељу, дана покренула копнену операцију.

Израелска војска је, у међувремен,у саопштила да су у последња два дана три њена војника тешко рањена у борбама у јужном Либану.

(Танјуг)

Опширније Краће

Најмање 12 Палестинаца убијено је у израелским нападима током ноћи у северној и централној Гази, јавила је новинска агенција ВАФА. 

Девет чланова исте породице убијено је у нападу на њихову кућу у насељу Шуџаја у северној Гази, саопштио је палестински Црвени полумесец.

У избегличком кампу Нусеират у централној Гази још троје је убијено, укључујући дете, а више особа је рањено у израелском нападу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Амерички председник Џозеф Бајден планира данас телефонски разговор са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о потенцијалним војним акцијама против Ирана, известио је портал Аксиос, позивајући се на три америчка званичника.

Према неименованим изворима на које се амерички портал позива, САД желе да искористе овај разговор како би покушале да утичу на израелски одговор на иранске провокације.

(Танјуг)

Опширније Краће

Сједињене Државе и арапске државе започеле су тајне преговоре са Ираном о свеобухватном прекиду ватре са циљем смиривања свих сукоба одједном, преноси израелски Канал 12.

У извештају се наводи да Израел тренутно није укључен у иницијативу, али се додаје да су високи израелски званичници обавештени о томе.

Мрежа напомиње да није јасно како ће напори утицати на Газу, која је сложенија од осталих фронтова због жеље Израела да настави борбу чак и након потенцијалног споразума о таоцима и Хамасовог захтева за повлачење Израела.

Дотле, Израел наставља са ракетирањем Дамаска и Бејруту наводећи да су челници Хезболаха мете напада на престонице Сирије и Либана.

Израелска војска је саопштила да је за недељу дана копнених операција на југу Либана елиминисала више од 200 оперативаца Хамаса и уништила значајну количину оружја и тунела које је Хезболах користио за нападе на север Израела.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху твди и да су елиминисани потенцијални наследници убијеног лидера хезболага Хасана Насралаха.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com