Ovo je novi iPhone: Apple predstavio liniju iPhone 16 uređaja, OVO SU CENE (VIDEO)

IT

Ovoje novi iPhone 16: Apple predstavio nove uređaje

Ana Lađarević

Velika godišnja konferencija kompanije Apple donosi nam novi iPhone. Pre sva četiri nova modela predstavljena je Apple Watch Series 10 kao i nove slušalice.

iPhone 16

Foto: Ustupljene fotografije

iPhone 16

Prvi na redu je iPhone 16 kao i njegova nešto veća verzija iPhone 16 Plus. Osnovni model dolazi u novim bojama sa aluminijumskim finišom. Još zanimljivije, ima novo dugme nazvano camera control i potpuno novi 3nm A18 čip koji je 2X brži, ali i podršku Apple inteloigence, iako za sada ne znamo da li će biti dostupna odmah ili sa prvim ažuriranjem iOS.

iPhone 16

Foto: Ustupljene fotografije

iPhone 16

Poseban acenat je stavljen na keramički zaštitni materijal koji čini ekran 50% jačim. Veliina ekrana ostaje ista – 6.1 inča za iPhone 16 i 6.7 incča za iPhone 16 Plus.

Novo dugme se zove Camera Control i služi za upravljanje kamerom i to tako što se prstom prevlači preko njega kako bi se pokrenule različite opcije na kameri poput slikanja, deljenja uslikanog, zumiranja i slično.

iPhone16 i iPhone16 Plus

Foto: Ustupljene fotografije

iPhone16 i iPhone16 Plus

U najvećoj meri iPhone 16 ima istu glavnu kameru. Ultraširoka kamera i dalje koristi 12MP senzor, ali je to novi senzor koji obećava bolje performanse pri slabom osvetljenju. Apple je potvrdio da iPhone 16 i iPhone 16 Plus mogu snimati prostorne video zapise.

Objavljene su i cene – iPhone 16 startuje od 799 a iPhone 16 Plus od 899 dolara. U Americi nude čak do 800 evra popusta ako zamenite prošlogodišnji model za novi iPhone 16.

iPhone 16 Pro

iPhone 16 Pro je upravo pokazan i najavljen kao uređaj koji je od samog temelja napravljen kako bi odgovarao AI koju je napravio Apple. Ovo je ujedno telefon kompanije sa najvećom baterijom do sada, iako i dalje ne govore tačan kapacitet.

iPhone 16 Pro

Foto: Ustupljene fotografije

iPhone 16 Pro

Displej je veći nego pre. Tu je 6.3 inča kod iPhone 16 Pro i 6.9 inča za iPhone 16 Pro.

Dolazi u četiri nijanse, ali manje-više ostaje ista titanijumska boja, osim jedne svetlije opcije koju su nazvali karamel nijansom.

Apple obećava do 20% bolje performanse na ovim telefonima u poređenju sa prethodnicima zahvaljujući poboljšanjima u disipaciji toplote i efikasnosti. A18 Pro je napravljen na 3nm procesu i ima novi 16-jezgarni Neural Engine. Tu je povećanje od 17% u ukupnoj propusnosti sistemske memorije, što takođe koristi 6-jezgarni GPU koji je do 20% brži od prethodne generacije.

iPhone 16 Pro

Foto: Apple / Ustupljene fotografije

iPhone 16 Pro

Novi 6-jezgarni CPU je “najbrži u bilo kom pametnom telefonu”, sa dva jezgra za performanse i četiri jezgra za efikasnost, koja mogu da obave isti radni opseg kao iPhone 15 Pro 15% brže uz 20% manju potrošnju energije.

Kao i kod drugih iPhone 16 modela, Pro verzije takođe imaju Camera Control – dugme koje nije dugme, ili, kako Apple voli da kaže, “rezultat pažljive integracije hardvera i softvera”. Ima taktilni prekidač koji omogućava iskustvo klika, visokoprecizni senzor sile koji omogućava lagani dodir, i kapacitivni senzor koji omogućava dodirne i klizne interakcije.

Cene – 1.000 dolara za iPhone 16 Pro sa 128GB i iPhone 16 Pro Max od 256GB za 1200 dolara.

Apple Inteligence

Apple je posebnu pažnju posvetio Apple Intelligence. U pitanju je besplatna nadogradnja softvera sa javnim beta testiranjem u oktobru. Pregled Apple Intelligence ne bi bio potpun bez novih funkcija Siri. Glasovni asistent sada neće biti zbunjen ako ne izgovarate potpuno razgovetno reči. Na kraju, Siri će moći da razume kontekst na ekranu — ako vam, na primer, stigne poruka o albumu, možete reći “Pusti to” i Siri će znati na šta mislite.

Ili na primer, možete koristiti dugme za kontrolu kamere da napravite fotografiju restorana, a Apple Intelligence će potražiti informacije. Takođe možete fotografisati letke da biste dodali informacije u svoj kalendar. Takođe možete koristiti kontrolu kamere da pretražujete stavke koje fotografišete — uzmite taj krug za pretragu — ili da tražite informacije uz pomoć ChatGPT-a. To se zove Vizuelna Inteligencija i biće dostupno kasnije ove godine.

Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 je dobio najveći ekran do sada. Displej se ažurira jednom u sekundi kada je uključen always-on mod, što je veliki skok u odnosu na svaki minut na prethodnoj seriji satova.

Pametni sat ima novu pozadinu, odnosno “watchface” pod nazivom Flux. Tu je nova aluminijumska završnica, a predstavljena je i nova boja Glossy Black.

Pametni sat je tanak svega 9,7 milimetara, a tanak i skladniji dizajn su postignuti zahvaljujući zakrivljenijem staklu. Displej je OLED tipa i propušta više svetla pod uglovima. Sistem zvučnika je potpuno redizajniran i 30% je manji, dok muzika i podkasti mogu da se reprodukuju preko zvučnika.

Uz to, otkriveno je da se puni za svega 30 minuta.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com