Напад на школу у Гази – скоро 30 страдалих, 54 повређена; Хезболах: Уништен израелски тенк у Либану

четвртак, 10.10.2024,  05:55 -> 12:35

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

И даље букте сукоби на Блиском истоку. Најмање 28 људи је страдало, а 54 их је повређено у израелском нападу на школу у којој су смештени расељени Палестинци, саопштава палестински Црвени полумесец. Са друге стране, израелска војска тврди да је гађала милитанте који су деловали у том објекту. Либанска група Хезболах тврди да је уништила израелски тенк на југу Либана.

Напад на школу у Гази – скоро 30 страдалих, 54 повређена; Хезболах: Уништен израелски тенк у Либану Напад на школу у Гази – скоро 30 страдалих, 54 повређена; Хезболах: Уништен израелски тенк у Либану

Израелска војска саопштила је да је током напада на школу у Гази гађала милитанте који су деловали у том објекту.

ИДФ тврди да су пре напада предузети  бројни кораци да би се заштитили цивили.

(Reuters)

Опширније Краће

Либанска група Хезболах саопштила је да је уништила израелски тенк који је напредовао на јужној граници Либана.

(Guardian)

Опширније Краће

Најмање 28 особа је погинуло, а 54 их је рањено у израелском нападу на школу у Деир ел Балаху у централном делу Газе у којој су смештени расељени људи у палестинској енклави, саопштио је палестински Црвени полумесец.

Израелска војска није коментарисала напад. 

(Reuters)

Опширније Краће

Најмање 42.065 Палестинаца је убијено, а 97.886 их је повређено у израелској војној офанзиви на Газу од 7. октобра прошле године, саопштило је Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса.

(Reuters)

Опширније Краће

Израелска полиција и безбедносна служба Шин Бет саопштили су да су недавно спречили заверу петорице арапско-израелских држављана да изведу напад бомбом на тржни центар Азриели у Тел Авиву, под заставом терористичке групе ИСИС.

Према њиховим речима, њих петорица проучавали терористичке нападе у Сирији и разговарали о количини експлозива потребној за рушење култних Азриели торњева у Тел Авиву.  

(Танјуг)

Опширније Краће

Пет здравствених радника убијено је у израелским ваздушним нападима на град Дердгаја на југу Либану, саопштиле су либанске власти.

Укупан број убијених здравствених радника тиме је порастао на 115 од почетка израелске операције у Либану, преноси Би-Би-Си. 

(BBC)

Опширније Краће

Израелска војска (ИДФ) саопштила је да је током протеклог дана извела више од 110 ваздушних напада на циљеве Хезболаха у Либану, погодивши инфраструктуру изнад и испод земље.

ИДФ је навео да су трупе елиминисале “многе” оперативце Хезболаха, уз помоћ ваздушних снага,.

Војска је, такође, открила и уништила оружје, укључујући ракете и противтенковске пројектиле. 

(Times of Israel)

Опширније Краће

Више десетина ракета лансирано је из Либана на северни Израел, објавио је Тајмс оф Израел.

Неке од ракета су пресретнуте, док су друге погодиле Израел.

Израелски портал Инет пренео је да је погођена кућа у општини Маргалиот, али да нема жртава.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да је елиминисала припадника Хезболаха у Сирији који је давао обавештајне податке на штету Израела.

Израел је извео нападе на индустријску локацију у сиријском граду Хомсу и војну локацију у селу у близини града Хаме, саопштила је сиријска државна телевизија.

Погођена је и фабрика за производњу аутомобила у индустријској локацији у Хомсу, због чега је избио пожар и ватрогасне екипе тренутно раде на његовом гашењу, јавила је сиријска телевизија, позивајући се на директора индустријске локације Амера Калила.

У сиријском граду Дара чуле су се експлозије и у току је истрага, пренели су државни медији.

Израелска војска, у међувремену, саопштила је да је резервиста Рони Ганизате погинуо током борби са Хезболахом у јужном Либану.

(Reuters)

Опширније Краће

Сједињене Америчке Државе верују да је вођа Хамаса Јахја Синвар жив и да се вероватно скрива у подземном тунелу у Појасу Газе са таоцима у својој близини, изјавио је Бред Мекгарк, специјални саветник Беле куће за Блиски Исток и Северну Африку.

“Јахја Синвар остаје доносилац одлука. Верујемо да је жив и да се налази у тунелу испод Газе, вероватно са таоцима у својој близини”, изјавио је Мекгарк.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска је саопштила да је оборила дрон у области Црвеног мора који је летео ка Израелу.

Ирачки Исламски отпор преузео је одговорност за напад, навевши да је гађао Еилат.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска војска (ИДФ) наставља операције у Појасу Газе, али и у Либану. Широм палестинске енклаве у последња 24 сата погинуло је најмање 60 цивила, од чега 15 у избегличком кампу Џабалија. 

Уједињене нације (УН) тврде да је на територији Либана од ескалације сукоба између ИДФ-а и Хезболаха погинуло више од 2.000 цивила, док је расељено 600.000 особа, међу којима 350.000 деце.

С друге стране, са југа Либана ка северу Израела испаљено је више ракета у којима су погинуле две особе, а оштећено је неколико објеката.

Док трају борбе, одвијају се преговори о свеобухватном прекиду ватре на Блиском истоку.

Представници Ирана су о томе у Ријаду разговарали са делегацијом Саудијске Арабије, а амерички председник и потпредседница Џозеф Бајден и Камала Харис са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом.

Стејт департмент уверава светску јавност да не жели нову Газу на југу Либана, иако Израел најављује снажне акције у пограничном подручју, као и “смртоносну и прецизну” одмазду над Ираном, што је потврдио и министар одбране Јоав Галант.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com