Važna informacija za sve koji putuju ka Hrvatskoj! Uskoro velike promene za vozače, prete kazne od 30 do 130 evra

Biznis Vesti

Uskoro velike promene za vozače u Hrvatskoj, prete kazne od 30 do 130 evra

Blic

Dve velike i važne promene za vozače u Hrvatskoj dolaze u novembru. Jedno se odnosi na paljenje svetala na vozilima, a drugo na neophodnu opremu na vozilu. Mere će uticati i na one koji putuju u ili kroz tu zemlju.

Dve velike i važne promene za vozače u Hrvatskoj dolaze u novembru

Foto: Miloš Cvetković / Ringier

Dve velike i važne promene za vozače u Hrvatskoj dolaze u novembru

Sa dolaskom jeseni i svežijim i kraćim danima i dužim noćima dolazi i do bitnih promena vezanih za motorna vozila. Vreme je da se ode kod vulkanizera i stavi zimske gume, ali i da se upali svetla.

Ovo su važni datumi:

Od 1. novembra u Hrvatskoj je obavezna vožnja s upaljenim svetlima tokom dana. Obaveza traje do 31. marta i odnosi se na sva motorna vozila koja moraju da koriste dnevna ili kratka svetla.

Za vozače mopeda i motocikala tokom cele godine ostaje na snazi pravilo uključivanja kratkih svetala danju, prenosi Dnevnik.hr.

Ako vas policija uhvati sa ugašenim farovima, kazna je 30 evra.

Svetla moraju imati i vozači drugih prevoznih sredstava: bicikla i takozvanih ličnih prevoznih sredstava kao što su električni skuteri, od prvog sumraka do pune zore (noću) i u slučaju smanjene vidljivosti. Vozači ovih vozila moraju imati jedno belo svetlo na prednjem i jedno crveno svetlo na zadnjem delu vozila.

Kazna u slučaju nepoštovanja ovih pravila iznosi 60 evra. Ovo je uobičajeni iznos kazni za nepaljenje svetla noću ili smanjenu vidljivost za sve vozače tokom cele godine.

Obaveza korišćenja zimske opreme na vozilima u Hrvatskoj počinje 15 dana od obaveze paljenja svetla tokom dana.

Prvi obavezan dan za zimske gume i drugu zimsku opremu je 15. novembar, mada se preporučuje zamena letnjih guma zimskim i po potrebi ranije, čim počnu zimski uslovi za vožnju, odnosno čim temperatura vazduha padne ispod 7° C.

Zimska oprema je obavezna do 15. aprila i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje na putevima na svim zimskim deonicama javnih puteva. Jedini izuzetak su vozila oružanih snaga.

Zimska oprema podrazumeva da vozila moraju imati četiri zimske ili četiri letnje gume (sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 mm) sa lancima za sneg za pogonske točkove.

Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom periodu iznosi 130 evra.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com