Фернандез: Србија у позицији да постане економски мотор и лидер у региону

петак, 11.10.2024,  10:53 -> 11:42

Извор: РТС

На крају дводневне посете Србији, подсекретар за економски раст, енергетику и животну средину САД Хозе Фернандез је рекао да одлази са генералним закључком да је ово добар тренутак за односе између две земље.

Амерички подсекретар за економски раст, енергију и животну средину Хосе Фернандез каже да је имао веома ефикасну посету Србији у којој се дешавају добре ствари и нагласио да је Србија у позицији да постане економски мотор и лидер у овом региону у областима као што су висока технологија и зелена енергетика.

“За мене је ово била веома интересантна посета, у веома интересантном тренутку. Посета је укупно трајала 36 сати, али је била веома ефикасна. Имао сам част и задовољство да упознам и састанем се са вашим председником, премијером, министром за информације, министром за финансије, и посета је била веома ефикасна”, рекао је Фернандез на конференцији за медије у америчкој амбасади у Београду.

Истакао је да је ово добар тренутак за односе Србије и САД, као и да се неке добре ствари дешавају у Србији.

“Чим сам стигао, сазнао сам за кредитни рејтинг који је Србија добила и чуо сам за инвестиције америчких фирми у сектору енергетике и технологије, као и пројекту Јадар. За то сам знао, али сада сам могао о томе да разговарам са представницима владе. И онако како ја то видим, желимо да будемо партнери у тим активностима и у тим напорима. То је у нашем интересу, у интересу Европе и у глобалном интересу да Србија успе”, рекао је Фернандез.

О пројекту Јадар

“Овде сам и због пројекта Јадар. Требало би проширити ланце снабдевања и добро је што Србија препознаје потребу за тим. За Србију је значајно да буде енергетски суверена. Одлука да се дозволи да овај пројекат напредује је потпуно суверена одлука, која је на народу Србије”, истакао је Фернандез.

Он је поручио да је значајно да се учини оно што је најбоље за Србију.

“На крају крајева сви желе да Србија буде суверена и просперитетна. Србија која иде у сусрет својој будућности и која пружа боље могућности својим грађанима”, рекао је Фернандез.

Ђурић са Фернандезом о унапређењу сарадње у свим областима

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се претходно са подсекретаром Хозеом Фернандезом и том приликом истакао да Србија остаје посвећена даљем унапређењу сарадње две земље у свим областима уз констатацију да је политички дијалог интензивиран и да односи иду узлазном путањом.

Ђурић је истакао да сарадња у области енергетике има велики потенцијал и да је један од најпозитивнијих аспеката билатералних односа двеју земаља, подвукавши да је недавно потписивање Споразума о стратешкој сарадњи у енергетском сектору у Србији веома значајно и означава нову еру сарадње Србије и САД, наводи се у саопштењу Министарства.

Србија је, према његовим речима, заинтересована за диверсификацију извора снабдевања енергентима, додатна улагања у енергетску инфраструктуру и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима енергије, као и да је још важније што односи у области енергетике улазе у фазу стратешких односа.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com