Našli smo jaje za 7 dinara po komadu! Ova namirnica kreće se do 35 RSD, a skočile su i druge cene hrane (FOTO)

Biznis Moj novčanik

Našli smo jaje za 7 dinara po komadu! Ova namirnica kreće se do 35 RSD

Blic

Cene jaja prošle nedelje na pijacama u Srbiji kretale su se od 10 dinara po komadu do čak 35 dinara, u zavisnosti od veličine ali i grada u kojem su se mogla kupiti. Ove nedelje, naša sagovornica je našla komad za sedam dinara.

.

Foto: Vesna Bjelić, Shutterstock/ Matej Kastelic / Ringier

.

Inače, najskuplja jaja su se, kao što je i uobičajeno prodavala u Šapcu, a najniže cene su se mogle naći, čini se u Kragujevcu.

Tako su jaja „S“ veličine bila i najjeftinija i u Smederevu su se mogla kupiti za 10 dinara po komadu, u Kragujevcu za 11, u Loznici za 12 i Užicu, Kraljevu i Vranju za 15 i 16 dinara.

Od 17 do 21 dinar, jaja S veličine mogla su se kupiti u Beogradu na Kalenić pijaci, Skadarliji, ali i u Nišu, Pirotu, Požarevcu, Zaječaru, Leskovcu, Kikindi, Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu.

Jaje od sedam dinara Beograđanka Z. N. je pronašla je Čukarici, odnosno na pijaci na “Belim vodama”.

.

Foto: Ringier

.

Skočile cene poljoprivrednih proizvoda

Cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u avgustu ove godine bile su veće u odnosu na isti mesec 2023. godine za 4,7 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na rast cena imali su voće koje je poskupelo za 19,7 odsto i industrijsko bilje, gde je zabeleženo poskupljenje od 12,4 odsto.

Cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u avgustu u odnosu na jul u proseku su ostale nepromenjene, dok su cene u periodu januar-avgust ove godine, u odnosu na isti period 2023. u proseku smanjene za 4,4 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na pad cena imala su žita budući da su pojeftinila za 17,2 odsto a slede stočni proizvodi čija cena je pala za 6,7 odsto.

Aleksandar Nikolić, koji ima organsku farmu jaja „Selevac” za “Blic Biznis” je pojasnio sve u vezi oznaka na pakovanjima jaja, kako bismo lakše razlikovali konvencionalna od organskih jaja, ali i konkretnije, da li su ovi proizvodi nutritivno drugačiji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com