Melinda Gejts sprovodi svoj filantropski plan vredan milijardu dolara! Pokreće ženski zdravstveni fond

Biznis Vesti

Melinda Gejts pokreće ženski zdravstveni fond od 250 miliona dolara

Melinda Frenč Gejts najavila novi fond od 250 miliona dolara za poboljšanje zdravlja žena

Pokrenula “Akciju za zdravlje žena” preko svoje organizacije Pivotal Ventures

Nada Matić

Melinda Frenč Gejts sve više akcentuje svoj plan vredan milijardu dolara za promovisanje prava žena, najavljujući u sredu novi fond od 250 miliona dolara za poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja žena.

.

Foto: Michel Euler / Tanjug/AP

.

Milijarderka je pokrenula „Akciju za zdravlje žena“, fond preko svoje organizacije Pivotal Ventures. Njegova veb stranica kaže da je „zdravlje žena nedovoljno finansirano, zanemareno i pogrešno shvaćeno“ i da zdravstvene nejednakosti između muškaraca i žena „ne samo da utiču na svakodnevni život žena, već mogu da naškode i budućnosti žena“.

Blic preporučuje

.

Foto: Jose Carlos Fajardo / Tanjug/AP

.

„Jasno je da moramo bolje raditi na rešavanju prepreka zdravlju žena. Dobra vest je da postoji toliko mnogo organizacija širom sveta koje rade upravo to. Želimo da obezbedimo da dobiju pažnju i sredstva koja zaslužuju“, navodi se na veb stranici, koja upućuje zainteresovane organizacije da se prijave za dobijanje udela u finansiranju.

Frenč Gejts je ranije rekla da se posle odluke Dobsa iz 2022. Vrhovnog suda SAD, kojom se pojedinim državama dozvoljava da odlučuju o pravima na abortus, kao filantrop osećala prinuđenom da ponudi Amerikancima finansijsku podršku za njihove reproduktivne slobode, pitanje koje je podržavala na međunarodnom nivou.

.

Foto: Shutterstock/ Paul Brady Photography, Shutterstock/ Kateryna Bielokopytova / Ringier

.

„Dok sam se dugo fokusirala na poboljšanje pristupa kontraceptivnim sredstvima u inostranstvu, u postdobsovskoj eri, sada se osećam primoranom da podržim reproduktivna prava ovde kod kuće“, rekla je ona u majskom tekstu u “Njujork tajmsu”. „Predugo je nedostatak novca primorao organizacije koje se bore za prava žena u odbrambeni stav, dok neprijatelji napretka igraju napad. Želim da pomognem da dobiju utakmicu.”

Ona je ponovila te srede u novom intervjuu za “Blumberg”. „Vidimo razorne posledice“ Roe protiv Vejda, značajnog slučaja o pravima na abortus iz 1973. godine, koji se poništava, rekao je Frenč Gejts za publikaciju. „Voleo bih da SAD nikada, nikada ne povuku zakon — ili bilo koju zemlju — u vezi sa zdravljem žena.

.

Foto: Elaine Thompson / Tanjug/AP

.

Frenč Gejts je ranije podržala Kamalu Haris za predsednicu u intervjuu za “Ci-bi-es njuz” u julu, stav koji je ponovila u sredu. Haris, demokratska kandidatkinja za predsednika SAD, bila je glasna o reproduktivnim pravima žena.

„Kada razmislite o tome ko trenutno razume SAD – ko trenutno razume potrebe žena – postoje oštri kontrasti“, rekla je ona za Blumberg. „Mislio sam da je vredno da progovorim o svojim osećanjima o tome.

 Kao deo sporazuma o razvodu sa Bilom Gejtsom, dobila je 12,5 milijardi dolara od fondacije za svoj rad nakon ostavke.

Kao deo sporazuma o razvodu sa Bilom Gejtsom, dobila je 12,5 milijardi dolara od fondacije za svoj rad nakon ostavke.

Melinda Gejts je jedan od najbogatijih i najistaknutijih svetskih filantropa i u junu je dala ostavku iz Fondacije Bila i Melinde Gejts, organizacije kojoj je pomogla da se stvori pre više od dve decenije.

Kao deo sporazuma o razvodu sa Bilom Gejtsom, dobila je 12,5 milijardi dolara od fondacije za svoj rad nakon ostavke, a nastavila je da fokusira svoje filantropske napore na žene i devojke.

(Izvor: CNN)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com