Газа: Више цивила убијено у нападима Израела; ИДФ: Убијен још један командант Хезболаха; Иран: Дух отпора ће ојачати

петак, 18.10.2024,  05:50 -> 08:44

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелски ваздушни напади, на различитим локацијама у Појасу Газе, резултирали су убиством цивила, а претежно деце, наводе медицински извори Газе. ИДФ тврди да је у нападу на југ Либана убијен Мохамед Рамал, још један командант Хезболаха. Милитантна група која оперише у Либану у исто време тврди да ће користити навођене ракете за напад на израелску војску као ескалацију на убиство лидера Хамаса. Иран је тврди да ће “дух отпора бити ојачан” убиством Јахје Синвара.

Газа: Више цивила убијено у нападима Израела; ИДФ: Убијен још један командант Хезболаха; Иран: Дух отпора ће ојачати Газа: Више цивила убијено у нападима Израела; ИДФ: Убијен још један командант Хезболаха; Иран: Дух отпора ће ојачати

Израелска војска саопштава да је у ваздушном нападу на југ Либана убила још једног команданта Хезболаха Мохамедa Хусеинa Рамала.

ИДФ тврди да је Рамал убијен у месту Тајбе на југу Либана, 

У саопштењу се наводи да је Рамал одговоран за планирање и извођење терористичких активности против Израела, преноси Тајмс оф Израел.

Додаје се да су израелске снаге истовремено лоцирале и уништили неколико ракетних бацача припремљених за лансирање ка северу Израела.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Талас израелских ваздушних напада рано јутрос и синоћ резултирао је убиством неколико цивила, претежно деце, а многи други су повређени на различитим локацијама у Појасу Газе, наводе медицински извори Газе.

Припадници хитне помоћи Палестинског Црвеног полумесеца (ПРЦС) известили су да су извукли тела деце након ракетног удара који је гађао кућу у улици Ал-Наср северозападно од града Газе.

У одвојеном инциденту, потврђено је да су две особе из породица Шехада и Хасбала убијене након што су их израелске снаге упуцале у области Вади Ал-Аријес, која се налази југоисточно од града Газе, наводе медицинари.

У међувремену, у централној Гази, 12-годишњак је подлегао ранама од тешких опекотина задобијених у претходном израелском нападу на болницу Ал-Акса пре четири дана, који је већ резултирао убиством његове мајке и брата, преноси ВАФА.

(Wafa)

Опширније Краће

Из Либана је недавно испаљено око 15 ракета на северни Израел, саопштава израелска војска након што су ракетне сирене активиране у Акру и околним заједницама.

Неке од ракета су пресретнуте, каже се, док је један број пао унутар Израела.

За сада нема извештаја о повређенима или материјалној штети од ракетног удара.

ИДФ додаје да је израелско ваздухопловство преко ноћи пресрело беспилотну летелицу код обале.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Хезболах саопштава да прелази на нову, ескалирајућу фазу у рату против Израела након убиства Јахје Синвара.

Користиће навођене ракете за гађање израелских војника, саопштава либанска милитантна група.

Иран је навео да ће “дух отпора бити ојачан” након убиства лидера Хамаса.

(Танјуг/Reuters)

Опширније Краће

Нови лидер Хамаса ће вероватно бити још једна војна личност, а не политичка, будући да рат са Израелом није готов, рекла је за Ал Џазиру Роксан Фарманфармајан, професорка међународних односа на Блиском истоку на Универзитету у Кембриџу.

Оцењује да би будући лидер Хамаса могао да буде ”тврдокорнији” од Јахје Синвара.

Фарманфармајан је ипак навела да би нови вођа палестинских милитаната могао да буде Халед Мешал, бивши шеф Хамасове политичке дирекције, ког је описала као ”стручњака за преговоре”.

(Танјуг)

Опширније Краће

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху је у изјави на енглеском језику назвао убиство лидера Хамаса Јахје Синвара “почетком краја” рата у Гази.

“За народ Газе имам једноставну поруку – овај рат се може завршити сутра. Може се завршити ако Хамас положи оружје и врати наше таоце. Израел ће гарантовати безбедност свих оних који врате наше таоце. Ако неко науди заробљеницима, Израел ће га уловити и извести пред лице правде”, поручио је Нетанјаху.

Додао је да се осовина терора коју је, како је навео, изградио Иран “руши пред нашим очима”.

“Владавини терора коју је ирански режим наметнуо свом народу и народима Ирака, Сирије, Либана и Јемена доћи ће крај”, истакао је Нетанјаху.

(Танјуг)

Опширније Краће

Изралеска војска убила је у нападу у Појасу Гази лидера палестинског покрета Хамас Јахју Синвара.

Премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је Израел поравнао рачун са Синваром, али да рат на Блиском истоку још увек није готов, и да палестинска милитантна група неће остати на власти у Појасу Газе. 

На вест о смрти најутицајнијег лидера Хамаса, који је после Исмаила Ханијеа постао шеф војног и политичког крила организације, реаговали су западни лидери, који су позвали на ослобађање талаца и крај рата.

Председник САД Џо Бајден изјавио је да је убиство лидера Хамаса ”добар дан за Израел, за САД и за свет”.

У исто време, настављају се борбе у Појасу Газе, где је, у израелским нападима на избегличке кампове Џабалија и Магаз, убијено најмање 37 Палестинаца, саопштиле су локалне власти.

УН поново упозоравају на тешку хуманитарну ситуацију у Појасу Газе, где ће се, према њиховој процени, око 345.000 Палестинаца ове зиме суочити са катастрофалном глађу, пошто је опала испорука помоћи енклави.

Изван Појаса Газе, Сједињене Америчке Државе напале су у Јемену подземна складишта оружја Хута, који су поручили да ће Америка због тога платити цену и да их агресија САД неће одвратити од подршке Гази.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com