Tri grada u komšiluku najavila božićne bonuse na penzije: Evo koliko novca će dobiti penzioneri

Biznis Moj novčanik

Tri grada u Hrvatskoj najavila božićne dodatke na penzije: Evo koliko novca će dobiti penzioneri

Anica Jelovac

Nakon Umaga i Križevaca, Zaprešić je treći grad koji je potvrdio isplatu božićnica penzionerima i za 2024. godinu. Pozivaju se svi penzioneri sa prebivalištem na području Grada Zaprešića da ostvare pravo na jednokratnu pomoć za božićne praznike 2024. godine. Otkrili su i iznos božićnice koja će biti podijeljena zaprešićkim penzionerima.

.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

Prijave su već počele, a primaće se do 24. januara 2025. godine. u Kancelariji Gradske uprave, Nova ulica 10 ili poštom na istu adresu. Jednokratna pomoć za 2024. godinu iznosi 40 evra, bez obzira na visinu penzije, piše Centar za informisanje Zaprešić.

Blic preporučuje

Pravo na isplatu imaju svi penzioneri sa prebivalištem na području Grada Zaprešića koji su upisani u Registar penzionera Grada Zaprešića i traže isplatu u utvrđenim rokovima. Isplate jednokratnih dotacija vršiće se u svim filijalama Fine, u periodu od 11. novembra ove godine do 31. januara 2025. godine. Prijave penzionera koji još nisu uvršteni u evidenciju vrše se putem obrasca za prijavu na kojem se navode ime i prezime, adresa, matični broj penzionera (OBU) i matični broj (OIB). Prilikom prijave potrebno je da sa sobom ponesete ličnu kartu i rešenje o penziji ili najnoviji penzioni listić.

Veći božićni bonus nego 2023

Penzioneri koji se prijave do 5. novembra imaju pravo na jednokratnu isplatu izdržavanja od prvog dana isplate, odnosno od 11. novembra narednog dana u nedelji u kojoj je podnet zahtev.

Pravo na preuzimanje jednokratne pomoći za penzionere prestaje istekom rokova za prijavu i utvrđenih rokova isplate. Podsetimo, prošle godine u više od 120 gradova i opština podeljene su božićnice penzionerima. Penzioneri koji žive na području Zaprešića tada su dobili jednokratnu pomoć u iznosu od 30 eura, što je 10 eura manje nego što će biti ove godine, piše Mirovina.hr.

U Križevcima nisu precizirali iznos

Križevci raspisali javni poziv za ostvarivanje prava na božićnicu u 2024. godini. Uslov za božićnice u Križevcima je da ukupna mesečna primanja čoveka ne smeju biti veća od 350 evra. Cenzus je mali, ali je za 50 evra veći nego prošle godine.

Zanimljivo, lokalna gradska uprava ne otkriva koliki je iznos pomoći za godišnji odmor, piše Mirovina.hr. Kako kažu, to će naknadno biti utvrđeno posebnim zaključkom, u zavisnosti od broja pristiglih prijava. Prijave se podnose na obrascu sa potrebnim prilozima i dostavljaju se u Ured Grada Križevaca radnim danom od 8 do 13 sati.

Božić u Umagu

Umag je ranije najavio i važnu vest za penzionere i osobe starije od 65 godina koje nemaju druga primanja. Prag za dodelu božićnog bonusa menja se sa 300 na 500 evra, dok su iznosi koje će dobiti od 100 do 600 evra.

Umag je prošle godine podelio božićnice penzionerima u iznosu od 600 eura i bio je rekorder u odnosu na druge gradove i opštine. Ove godine je odlučio da ponovi isto, ali je i podigao cenzus za dobijanje bonusa, pa je umesto dosadašnjih 300 evra sada 500 evra.

Božićnu čestitku dobiće penzioneri i lica bez drugih primanja starijih od 65 godina koji imaju prebivalište na području grada Umaga u neprekidnom trajanju od najmanje pet godina pre dana podnošenja zahteva, a čiji je prosek mjesečna primanja od 1. januara do dana prijave iznose do 500 eura.

(Mirovina.hr)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com