U Srbiji samo jedan odsto E-vozila

Poredeći sa podacima iz 2019. godine, kada je u Srbiji prodato svega nekoliko desetina električnih vozila i nešto više hibridnih, jasno se vidi da je u proteklih pet godina povećan broj hibridnih i čisto električnih putničkih automobila, uprkos relativno malim brojevima u apsolutnom iznosu, navedeno je u saopštenju.

renault,, reno,, električni, automobil,, slovenija,proizvodnja, renoa,

Upoređujući najnovije podatke o registraciji novih putničkih automobila za septembar ove godine u odnosu na isti mesec 2023. godine, ostvaren je rast od četiri odsto sa realnim procenama da će na kraju godine biti ostvaren povratak na nivo pre izbijanja pandemije koronavirusa.

Kada je broj električnih automobila u pitanju, Srbija je blizu samog dna lestvice u odnosu na zemlje Evrope, baš kao i u slučaju broja javnih punjača na 100.000 stanovnika, što je pokazatelj koji se najčešće koristi za potrebe poređenja.

Tako na 100.000 stanovnika Srbija ne može da se podiči brojem od svega tri javna punjača, dok u Evropi prednjači Norveška sa brojem od čak 538 javna punjača na 100.000 stanovnika, saopštila je Srpska asocijacija uvoznika novih vozila i delova.

Ono što zabrinjava, ne samo tu asocijaciju, već i stručnu javnost, ekologe, zdravstvene radnike i nadležne institucije zadužene za bezbednost saobraćaja – jeste uvoz polovnih automobila, koji godinama premašuje 130.000, navedeno je u saopštenju.

Procenat vozila sa euro 3 i euro 4 normom motora u ukupnom uvozu polovnih putničkih automobila u Srbiji izuzetno je visok – više od 50 odsto od ukupnog broja uvezenih polovnih automobila godišnje.

Vlada Srbije je Programom za zaštitu vazduha, koji je usvojen krajem 2022. godine, definisala da će se obustaviti uvoz polovnih vozila sa euro 3 i euro 4 normama od 1. januara ove godine, a onih sa euro 5 normama od 1. januara 2025. godine, ali ta mera do danas nije sprovedena u delo, saopštila je Srpska asocijacija uvoznika novih vozila i delova.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com