Kakva su inflaciona očekivanja finansijskog sektora

Kako se navodi, ovo su očekivanja finansijskog sektora  prema rezultatima septembarske ankete agencije Ninamedija, dok su očekivanja dobijena na osnovu ankete agencije Blumberg iz oktobra niža i iznose 3,4 odsto.

plate, placanje, penzije, isplata, uplata, uplacivanje, kredit, krediti, stipendije, stipendija, dinari, dinar, novac, jpg, 660x330

NBS ističe da je očekivana inflacija predstavnika privrede za godinu dana unapred prema anketi agencije Ninamedija nepromenjena i iznosi pet odsto, što je kako se dodaje vrednost oko koje se kratkoročna očekivanja privrede kreću veći deo godine.

Dodaje se da su očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred smanjena sa 3,3 odsto u avgustu na 3,2 odsto u septembru, dok su očekivanja za tri godine unapred u septembru ostala nepromenjena, na nivou od tri odsto, na osnovu čega se može zaključiti da predstavnici finansijskog sektora u srednjem roku očekuju da će se inflacija stabilizovati oko ciljane vrednosti NBS.

Centralna banka Srbije navodi i da su srednjoročna inflaciona očekivanja privrede za dve i tri godine unapred blago povećana – na pet odsto u septembru, čime su se izjednačila s kratkoročnim očekivanjima.

U saopštenju se podseća i da radi transparentne komunikacije s javnošću, NBS od maja 2015. redovno mesečno izveštava o inflacionim očekivanjima finansijskog sektora, privrede, sindikata i stanovništva i da su Izveštaj o rezultatima ankete o inflacionim očekivanjima i prateći materijali, odnosno vremenske serije, metodologija istraživanja i anketni upitnik dostupni na internet stranici NBS u odeljku Publikacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com