Meštanima ove opštine stiglo neprijatno iznenađenje! Odmah se požalili: “Mi ovo ne možemo da platimo”

Biznis Vesti

Meštanima ove opštine u Hrvatskoj stiglo neprijatno iznenađenje! Odmah se požalili: Mi ovo ne možemo da platimo

Anica Jelovac

Iznosi računa za komunalnu naknadu i kanalizaciju su iznenađujuće visoki i građani kažu da ne mogu da ih plate. Zbog svega upiru prstom u načelnika opštine Ivana Sabolića.

FRILENSERI POREZ

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

FRILENSERI POREZ

Ovih dana na adrese žitelja opštine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji poštom je stiglo neprijatno iznenađenje. Naime, iznosi računa za komunalnu naknadu i kanalizaciju su iznenađujuće visoki i građani kažu da ne mogu da ih plate. Zbog svega upiru prstom u načelnika opštine.

Blic preporučuje

Josip Đurkan iz Legrada iznenađen je računima koje mora da plati za komunalnu naknadu i prečišćavanje vode. – Dobio sam sto evra za komunalnu naknadu i 444 evra za Hrvatske vode koje ne mogu da platim jer imam troje male dece i živimo od penzije – žali se HRT-u.

Osim zemljišta na kome se nalazi porodična kuća, Josip Đurkan ima još dva u građevinskoj zoni, pa je i za njih dobio račun za komunalnu i vodnu naknadu. On i još nekoliko meštana uvereni su da su računi stigli zbog odluke predsednika opštine i opštinskog veća o konverziji zemljišta.

HRT je od načelnika opštine Legrad Ivana Sabolića saznao da su još 2010. godine, prema nalazu revizije, imali obavezu da uknjiže svo zemljište u građevinskoj zoni i da su vlasnici tog zemljišta dužni da plaćaju komunalnu naknada.

– Jedan od najvećih problema koji je sada nastao, ono što se ranije nije naplaćivalo, a zakonski mora da se naplaćuje, jeste naknada za neizgrađeno građevinsko zemljište, a kada je revizija ponovo pročešljala 2021. godinu, naložili su nam da to uradimo, tj. desilo se da ne možemo nekoga osloboditi na osnovu toga što je neko vlasnik zemlje – kaže Sabolić.

Ovako je opština evidentirala neizgrađeno građevinsko zemljište i vlasnicima slala račune. Zakon dalje predviđa da obveznici komunalne naknade moraju da plaćaju i vodoprivrednu naknadu, jer se ona plaća na sve nepokretnosti, osim na poljoprivredno zemljište.

– Vidim da ljudima smeta naknada za prečišćavanje vode, na koju, nažalost, ne možemo da utičemo jer je doneta odlukom Vlade RH na istom nivou za celu Hrvatsku – kaže Sabolić.

U opštini Legrad nije bilo konverzije zemljišta.

– Ne sviđa mi se naknada za zahvatne vode jer je to previsoka naknada, a kada je bila samo komunalna, mi smo o tome ćutali – kaže Đurkan. Pored zaostalih obaveza za komunalnu naknadu i zahvatne vode, meštani, kažu, sa strahom očekuju i račune za najavljeni porez na nepokretnosti.

(Poslovni.hr/HRT)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com