Телеком Србија у Лондону прикупио 900 милиона долара кроз издавање обвезница

уторак, 22.10.2024,  07:18 -> 07:32

Извор: Блумберг Адриа

Компанија се задужује због рефинансирања обавеза које доспевају у наредном периоду, за доларским обвезницама компаније владала велика потражња.

Телеком Србија је у Лондону издао међународне корпоративне обвезнице вредне 900 милиона долара са каматном стопом од 7%, пише Блумберг Адриа. Првобитна камата је била 7,5%, али је смањена пре почетка трговања.

Обвезнице доспевају за пет година, са могућношћу повлачења након две, три или четири године. Тражња је била пет пута већа од понуде и износила је 5,5 милијарди долара, наводи Блумберг Адриа.

Велике банке као што су BNP Paribas, Bank of America, и Deutsche Bank учествовале су у постизању договора. Представници компаније одржали су састанке са инвеститорима виртуелно и уживо у Лондону.

S&P Global оценио је обвезнице са ‘BB-’ и стабилним изгледима, истичући интегрисану мобилну и фиксну мрежу, добру покривеност оптичким интернетом и снажан бренд.

Телеком Србија се задужује ради рефинансирања обавеза које доспевају између 2024. и 2026. године. Очекује се да ће степен задужености компаније (рацио левериџ, односно задуженост и односу на капитал) ове године достићи 5,2, али би могао пасти на 4,2 у 2025. години.

Fitch је обвезницама доделио оцену B+ са позитивним изгледима, наглашавајући водећу позицију компаније на домаћем тржишту.

Телеком је први пут издао обвезнице у септембру 2020. у износу од 200 милиона евра.

Већински акционар Телекома Србија, са уделом од 58,11 одсто, јесте Република Србија.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com