Остин и Зеленски о новом пакету помоћи Украјини; Политико: Нове санкције ЕУ Русији – забрана извоза енергената

уторак, 22.10.2024,  05:50 -> 06:10

Извор: РТС

РАТ У УКРАЈИНИ

Рат у Украјини – 972. дан. Шеф Пентагона Лојд Остин најавио је на састанку с председником Володимиром Зеленским у Кијеву нови пакет војне помоћи Украјини од 400 милиона долара. Забрана извоза руских енергената биће основа 15. пакета санкција земаља Европске уније против Руске Федерације, сазнаје “Политико”.

Остин и Зеленски о новом пакету помоћи Украјини; Политико: Нове санкције ЕУ Русији – забрана извоза енергената Остин и Зеленски о новом пакету помоћи Украјини; Политико: Нове санкције ЕУ Русији – забрана извоза енергената

Руске јединице противваздушне одбране уништиле су током ноћи 18 украјинских дронова изнад неколико руских региона, саопштило је у руско министарство одбране.

Једанаест дронова оборено је изнад територије Брјанске области, три изнад Белгородске области, а остали изнад Курске, Тулске и Орилске области, саопштило је министарство на Телеграм.

(Reuters)

Опширније Краће

Игор Калченко, начелник источне украјинске области Суми Игор Калченко објавио је на Телеграму да је у руском нападу на стамбено насеље беспилотном летелицом погинула три цивила, укључујући једно дете.

(Reuters)

Украјински напади дроновима током ноћи изазвали су експлозију и пожар у фабрици за производњу етанола и оштетили још два предузећа за производњу алкохола у Русији, саопштили су у руски званичници.

Експлозија је потресла биохемијску фабрику “Биохим” у руској области Тамбов, изазвавши краткотрајни пожар, рекао је гувернер Тамбова Максим Јегоров на Телеграму.

“Према прелиминарним информацијама, нема жртава”, додао је Јегоров у објави.

Гувернер Тулске области наводи да је украјински напад дрон оштетио две дестилерије, у граду Јефремов и селу Лужковски.

Такође је навео да нема повређемих.

(Reuters)

Опширније Краће

Председник Володимир Зеленски и амерички министар одбране Лојд Остин разговарали су о могућностима противваздушне одбране Украјине, припремама за зимски период и проширењу употребе далекометног наоружања против руских војних објеката.

Остин је најавио нови пакет војне помоћи Кијеву у износу од 400 милиона долара. Зеленски је потврдио да ће САД са 800 милиона долара финансирати производњу украјинских дронова.

Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров каже да изјаве америчког председника Џозефа Бајдена о спремности Вашингтона за преговоре са Русијом о смањењу нуклеарног наоружања без предуслова представљају “обману”.

Забрана извоза руских енергената постаће основа 15. пакета санкција земаља Европске уније против Руске Федерације, сазнаје Политико.

Међутим, усвајање нових антируских економских мера у ЕУ не подржавају представници Мађарске, што знатно компликује ситуацију, наводи Политико.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com