Председник Вучић за РТС: На самит БРИКС-а шаљемо делегацију; припремамо нове финансијске законе; не верујем Рио Тинту већ нашим стручњацима

понедељак, 21.10.2024,  20:00 -> 22:35

Извор: РТС

Председник Александар Вучић рекао је за РТС да је са председником Русије Владимиром Путином имао добар разговор и да су договорене добре цене гаса за Србију. Рекао сам Путину да имам договорене посете, а и да није тако, било би ми тешко да дођем на Самит БРИКС-а, али ћемо послати делегацију, навео је Вучић. Коментаришући пројекат Јадар, рекао је да се нада да ће се Србија изборити чак и за власнички удео у том пројекту. Најавио је нове финансијске законе и ограничење каматних стопа, као и реконструкцију владе између марта и јуна. Курти је про форме прихватио улазак српске робе на КиМ зато камиони данима чекају, нагласио је председник.

Интервју председника Вучића за РТС

Председник Вучић је рекао да прати спорт у домену колико држава даје пара и нагласио да клубови морају да спроведу реформе.

Репрезентација има важне утакмице, желим им срећу, рекао је Вучић и истакао да ће Влаховић да се одазове позиву репрезентације, као и други позвани фудбалери и да ће играти на наредним мечевима.

Вучић је рекао да једино чиме можемо да будемо задовољни јесте кошаркашка репрезентација која је заслужила златну медаљу на Олимпијским играма.

Вучић је истакао да Србија има добре односе са Црном Гором.

“То су наши партнери, наставићемо да сарађујемо”, поручио је Вучић и указао да је број Срба према попису 15,3 одсто већи, а да је српски језик доминантан.

Председник је рекао да Срби знају шта желе да ураде и да је поносан на српски народ у Црној Гори, али да Србија неће вршити притисак.

Вучић је рекао да није сигуран да избори у САД  могу нешто за Србију да промене. Напоменуо је да је већина народа у Србији на страни једног кандидата.

Вучић каже да држава Србија има добру комуникацију и са табором Доналда Трампа и са табором Камале Харис.

Вучић је поручио да ће нови избори бити одржани у децембру 2026. или на пролеће 2027. године, али да ће опозиција проћи много лошије него раније.

Очекује реконструкцију Владе између марта и јуна.

Вучић је рекао да држава 5,3 милијарде евра улаже у здравство, стотине милиона евра се улаже за ретке болести и троши много више од неких развијених земаља.

Према његовим речима, листе чекања су срамота за све нас.

“Укупно имамо 62.000 људи који су на такозваним листама чекања. Највећи део су за кук и колено. Већ имамо за 6.314 лица мање у односу на 10. септембар, то је пре свега због ЦТ скенера и магнетних резонанци које смо значајно убрзали. Од 30. септембра су направљене норме за операцију кука и колена у редовном раду. И то је 433 недељно. Укупно је у том првом делу, од планираних 1.277 урађено 1.177, што је било 92,7 одсто испуњење. До краја године биће још 4.600 операција”, рекао је Вучић.

Истакао је да су донете неке од мера, јер је то питање бриге о људима и брига за читаву породицу, јер ако неко на операцију чека 9 година и то утиче на читаву породицу.

“Ми ћемо увести допунски рад суботом у две смене. То у бројевима, значи додатних 680 операција месечно, односно између 1.500 и 1.700 до краја године. Рачунамо да до октобра 2026, можда и раније, више не постоји нико на листама чекања (за кук и колено). Катаракту ћемо да решимо до краја јануара”, рекао је Вучић.

Сви морају да знају, поручује председник, да не постоји тај чудотворац који може у исто време да буде примљен на гала вечеру у Белој кући, а да сутрадан буде на гала вечери код Путина у Кремљу.

“Србија је једна мала земља која успева да се бори против највећих и најмоћнијих западних сила када је у питању Косово и Метохија”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је ноторна лаж да нема српских институција на КиМ, пошто су тамо здравство и просвета.

“Најважније институције Републике Србије функционишу на територији целог Косова и Метохије, а то су институције здравства, институције просвете. Оно што значи живот за наше људе на Косову и Метохији. Да ли је ситуација добра? Наравно да није. Наравно да није и никада није била, а данас је најмање добра. И последица је наравно свега што се збивало у претходних неколико деценија, али последица пре свега онога што се догађало од 1999. до 2008. године“, рекао је Вучић.

Истиче да је апсолутни рекорд у историји Србије колико новца улажемо у наш народ на Косову и Метохији.

Што се тиче уласка српске робе на КиМ преко Мердара, Вучић каже да то значи да су Немци и Американци натерали Куртија да нешто прихвати, али да је он то прихватио про форме.

“Камиони чекају данима да уђу. Углавном су то наши производи, има и српских произвођача, али они који тамо највише иду су производи наших фабрика који су у страним рукама, али наравно увек је добра вест и за све наше људе. Боље је овако него што је било, али далеко је од доброг“, оценио је Вучић.

Председник Србије је рекао да већ сада имамо проблем са радном снагом и да не можемо да нађемо занатлије који сада на тржишту зарађују веома добро.

Напоменуо је да ћемо се суочавати са недостатком кадрова који ће радити са вештачком интелегенцијом, али и са простом радном снагом.

Просечна плата у Србији у децембру ће бити 900 евра, а у Београду 1.200 евра, рекао је Вучић и најавио отварање нових путева како би људи у свим деловима Србије могли да живе као у великим градовима.

Вучић је најавио неколико важних закона који ће се односити на финансијски систем и крајњу заштиту од превисоких камата, и за кеш и стамбене кредите, коришћење кредитних картица, дозвољени минус.

“Доносимо мере трајне заштите од превисоких камата. Оне се односе како на кеш кредите, тзв. личне кредите, дакле стамбене кредите, али се то односи и на другачије понашање, односи се и на пословање, односно коришћење кредитних картица, посебно смањење интересних стопа, каматних стопа, када је у питању дозвољени или недозвољени минус, који иде чак и до 29 одсто, а сада би максимална могућа стопа ишла до 19,75, а то су огромне уштеде за људе који неретко улазе у минус”, наводи Вучић.

“Што се тиче готовинских кредита, стопа ће бити максимално до 15,75”, навео је Вучић.

Вучић је рекао да је циљ да се ограничавањем ефективне стопе помогне и људима који су узимали такозване хипотекарне кредите, као и стамбене кредите сваке врсте.

“И када се види да они то не могу да отплаћују, банке ће бити у обавези да им нуде олакшице, али и када се заврши тај процес и пре него што се дође у извршни поступак наплате и одузимања имовине, оном ко је дужан мора да се остави рок од неколико месеци, да тај човек сам може да прода ту имовину и да измири те обавезе, а не да се наврат-нанос продаје по најнижој цени, па да се људи на тај начин уништавају”, рекао је председник.

Најавио је још једну новину у 2025. години када је реч о максималним каматним стопама.

“У разговору са гувернерком Јоргованком Табаковић разматрали смо могућности да у том предлогу закона максимална каматна стопа буде пет одсто, када је реч о стамбеним кредитима. Након те 2025. године не може да буде већа од просечне пондерисане стопе, која тренутно износи 5,44, а сада неће моћи да буде већа од пет одсто и то рачунајући и оне који имају кредите са променљивим стопама”, најавио је председник

Вучић је додао да ће зато банке морати да раде са фиксним стопама, за шта ће да добију посебне подстицаје државе.

Опширније Краће

Вучић, када је реч о инвестиционом рејтингу који је Србија недавно добила и практичним резултатима, истиче да Влада већ данас, када изађе са својим обевезницама може да добије значајно јефтинији новац, што је уштеда за грађане Србије.

“Уверен сам такође да људи у Србији добро разумеју да то значи долазак нових ивеститора”, рекао је председник и најавио да ускоро стижу словачки и чешки инвеститори, између осталог и због инвестиционог рејтинга.

Јапански инвеститори, додаје, неће ни да долазе у земљу која нема такав рејтинг.

Рејтинг ће морати, напомиње, да се подиже још и да се одржава.

Председник очекује од Комисије за заштиту конкуренције да буде строга према четири највећа трговинска ланца у Србији против којих је покренут поступак.

Вучић је навео да је установљено да су у претходном периоду четири највећа трговинска ланца, од 2016. до 2023. године, подигли своју бруто трговачку маржу са 19 на 36 одсто.

“Готово дупло. И када видите да и цене померају на исти начин, онда видите да Комисија за заштиту конкуренцију реагује и очекујем да Комисија буде врло строга, озбиљна и одговорна. Ми поштујемо рад тих ланаца, три су са стране и један домаћи и никога нећемо да угрозимо, све ћемо да поштујемо. Али, ви живите и радите у овој земљи и морате да водите бригу о грађанима ове земље”, нагласио је Вучић.

Опширније Краће

Председник Вучић је рекао да је слушао аргументе у вези са литијумом и да је спреман да разговара са сваким и да иде у Народну скупштину.

“Нису хтели да нас виде. Желео сам по сваку цену да одем тамо, али они нису хтели да ме виде јер немају ниједан аргумент”. навео је Вучић.

На питање да ли има стрепњу да ли ће наше институције моћи да контролишу копање литијума, каже да ће довести најбоље компаније за батерије из света и да ћемо ми да контролишемо све, а да ако виде нешто лоше истог тренутка ће да прекину пројекат.

Напоменуо је да и у другим индустријама као што су текстилна или наменска постоји ризик.

Коментаришући да ли би Србија могла да има сувласнички удео у копању литијума у пројекту Јадар, Вучић је рекао да никада никога нису питали да ли ће имати Србија власнички удео.

“Изненадићу вас одговором, надам се да ћемо се чак и за то изборити. Да, урадићемо све што можемо иако у овом тренутку ми немамо право због свега што су они потписали. Верујем да ћемо успети и верујем да ћете до краја године добити одговор. Пре краја године добићемо више информација и о томе”, рекао је Вучић.

Вучић је, говорећи о рударењу литијума, истако да је то потреба целе Европе, и наша насушна потреба, која би драматично побољшала економску ситуацију Србије.

“Морамо да радимо, ако се, и тек када се обезбеде услови. У економском смислу, мислим да је то насушна потреба, квантни скок”, оцењује Вучић.

Истиче да “Рио Тинту” ништа не верује на реч, и да их није он доводио, већ они коју сада против.

“Верујем нашим стручњацима који проверавају сваки потез и папир, и који на крају доносе одлуку и који су гарант да ће бити заштићена животна средина”, додаје председник.

Упитан шта са експертима којим мисле другачије, каже да их није видео.

Истиче да Европску унија занима и литијум и све у Србији и да је наша земља била тема састанка, где је извештај подносила Европска тајна служба.

“Они су имали састанак представника, да ли министарстава унутрашњих послова или безбедности, пре неки дан, пре три или четири дана, где је њихова тајна служба, Европска тајна служба, саопштавала податке о Западном Балкану, понајвише о Србији, о кинеском и руском утицају. И сад су они тамо говорили, ми смо дошли до тих података, не желим да саопштавам како, и они тамо саопштавају да се кинески и руски утицаји некада преклапају, али у добром делу су различити, јер Кинези би желели да Србија постане део Европске уније, тиме би лакше допрли до дела европских центара, док Руси то не желе, и да ту није лака ситуација што се њих тиче, али да свакако имају највећи утицај и у Србији, Кинези економски, Руси политички и тако даље. Дакле, они се баве свиме”, навео је Вучић.

Када је реч о евроинтеграцијама, председник Вучић се не слаже да су заглављене, али оцењује да иду споро.

“Кад год бисте помислили да је то због владавине права, ја ћу рећи – није. Да прихватимо независност Косова и уведемо санкције Русији, били бисмо сутра члан ЕУ, одмах“, сматра Вучић.

Председник Вучић је рекао да је наше да се припремамо за Експо, а то је промена лица Србије, а да бисмо то успели морамо да напредујемо на европском путу.

“Ја сам један од ретких лидера који може да разговара са Путином”, каже Вучић и истиче да је и са О’Брајаном причао о разговорима са Путином.

“Путин ми је рекао да су Украјинци и они који су их на то нагонили направили грешку што су ушли у Курску област и сматра да ће рат, како га ми зовемо, или како он каже специјалну операцију, да ће успешно да је оконча”, навео је Вучић.

Према његовим речима, свако у Русији зна да кад не буде Александра Вучића или некога ко ће наследити његову политику, да у Србији више неће бити Русије. Истакао је да нико није подигао глас због његовог разговора са Путином.

Напоменуо је да имамо три пута већи БДП него што смо имали раније.

“Знате ли колики је био БДП по глави становника пре 12 година, а колики је сад? Онда је био 4.870, а сада 12.461”, наводи.

Најавио је долазак Доналда Туска, Кирјакоса Мицотакиса, Урсуле фон дер Лајен, као и руског министра економије.

“Мицотакис и Туск, уз Мерца, су најважнији лидери Народне европске партије. Долази и Урсула фон дер Лајен. Захвалан сам јој што је била два пута у селима око Ниша и показала да не мора увек да долази у свилу и кадифу у Београду”, истакао је Вучић.

Председник Вучић каже да је са председником Русије Владимиром Путином разговарао о гасном аранжману и да је за ову зиму обезбеђен гас по веома добрим ценама, по формули: шест милиона кубних метара гаса дневно и плус два милиона за руске компаније у Србији, као и да је било реч о додатним количинама од три милона.

“Очекујем да уз одређене компромисе за ствари из прошлости кренемо у разговоре о дугорочном аранжману са Руском Федерацијом. Успели смо за ову зиму да обезбедимо по следећој формули: на дневном нивоу шест милиона кубних метара гаса, плус два милиона за руске компаније које троше у Србији – Петрохемију, ТЕТО Нови Сад, ТЕТО Панчево и НИС. Истовремено смо разговарали о та три милиона додатних флексибилних количина кубних метара гаса”, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Председник је изјавио да ће присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.

“Разговарао сам са председником Путином о осамдесетогодишњици обележавања победе над фашизмом, које ће се одиграти следеће године, и то ће бити, претпостављам, највећа представа у историји после Другог светског рата на централном тргу, на Црвеном тргу у Москви”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је заједно са Бенјамином Нетанјахуом био гост председника Путина и председника Медведева на 75. годишњици.

“И имаћу изузетну част да присуствујем и осамдесетогодишњици”, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Председник Александар Вучић каже да ће на самиту БРИКС-а у Казању Србију представљати чланови Владе Братислав Гашић, Александар Вулин, Адријана Месаровић и Ненад Поповић.

Са руским председником Владимиром Путином имао је, каже, добар и садржајан раговор, уз честитке поводом 80 година од ослобођења Београда.

Вучић је навео да су разговарали и о гасу и да очекује разговоре о дугорочном аранжману.

Навео је да сутра има трилатералу у Словачкој, да пољски премијер Доналд Туск долази у Београд прекосутра, њему се придружује и грчки председник Владе Кирјакос Мицотакис, а потом долази и председница ЕК Урсула фон дер Лајен.

У разговору са руским председником био је, каже, поштен, и рекао му да би, и када не би било посета које се очекују ових дана у Србији, било изузетно тешко да дође због различитих ствари које Путин добро зна и за које верује да разуме Србију.

“Србија је једина земља у Европи која није, једина, словима и бројем, једина земља у Европи која није приступила ни једној декларацији, а само у овој години их је било 44 против Руске Федерације. Дакле, 44 пакета различитих санкција су само ове године донете, ми се ни једном нисмо придружили, он то високо цени. Ја сам му рекао да би и са тим, и да нема свега овога било тешко, али да ћемо послати делегацију четворице наших министара“, истакао је Вучић.

Опширније Краће

Да ли би одлазак у Казањ на самит БРИКС-а представљао крај евроинтеграција Србије и у каквом је уопште стању процес прикључења Србије ЕУ?

Хоће ли расправа о литијуму помоћи да се донесе права одлука о рударењу и када ће српска привреда видети конкретне користи од добијања инвестиционог рејтинга?

О Косову и Метохији, разговорима са Приштином, попису у Црној Гори и изборима у САД, али и о политичкој ситуацији у Србији, реконструкцији владе и захтевима опозиције за ванредне изборе председник Србије Александар Вучић говорио је за Радио-телевизију Србије.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com