Обележена десетогодишњица откривања моштију Светог Јакова Туманског

понедељак, 21.10.2024,  18:02 -> 18:27

Извор: Танјуг

У манастиру Тумане свечано је обележена десетогодишњица обретења моштију Светог Јакова, када су мошти свеца након литургије у том манастиру биле литијски пренете кроз народ.

Архиепископ пожаревачки и митрополит браничевски Игнатије служио је свету архијерејску литургију током којем су саслуживали митрополит битољски Петар, архиепископ и митрополит врањски Пахомије, митрополит тетовско-гостиварски Јосиф, архиепископ крагујевачки и митрополит шумадијски Јован, архиепископ ромулијанско-зајечарски и митрополит тимочки Иларион, епископ топлички Петар, као многобројно свештенство и монаштво из више помесних православних цркава.

У литији после литургије учествовало је више од хиљаду људи.

Поводом овог догађаја, у манастиру је 10. октобра приказан и документарни филм “Свети Јаков Тумански” редитеља Бошка Миловановића, који је истакао кључне моменте из живота овог свеца.

Живот Светог Јакова Туманског

Свети Јаков Тумански, односно Радоје Арсовић рођен је 1894. у селу Кушићи надомак Ивањице.

Након образовања у Србији, у Француској је успешно завршио студије и стекао два доктората из филозофије на Сорбони, а из права у Монпељеу. Такође, 1929. био је именован за амбасадора Краљевине Југославије у Француској.

Тридесетих година прошлог века, када је упознао Светог владику Николаја и богомољачки покрет, напустио је дипломатску службу и посветио се монашком подвигу.

У децембру 2014. са благословом владике браничевског Игњатија, отворен је његов гроб и мошти су биле целе и нетрулежне.

Српска православна црква од 2017. га прославља као светитеља под именом преподобни Јаков Нови Тумански.

Преминуо је 1946. године и сахрањен је у манастиру Тумане.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com