Ko ne bude mogao da plaća kredit, moći će sam da proda svoju imovinu: Novi detalji zakona, oglasio se Vučić

Biznis Moj novčanik

Ko ne bude mogao da plaća kredit, moći će sam da proda svoju imovinu

Blic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je sinoć da je u pripremi nekoliko važnih zakonskih rešenja na osnovu kojih bi bile donete mere o trajnoj zaštiti građana od previsokih kamata.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Predsednik je gostujući na RTS-u rekao da se to odnosi na keš kredite, na takozavne lične kredite i na stambene kredite.

“Međutim, to se odnosi i na drugačije ponašanje banaka, na korišćenje kreditnih kartica, a posebno na smanjenje interesnih stopa kada je u pitanju dozvoljeni i nedozvoljeni minus, koji ide čak i do 29 odsto, a sada bi maksimalna moguća stopa išla do 19,75, a to su ogromne uštede za ljude koji neretko ulaze u minus”, naglasio je predsednik.

Prema njegovim rečima, maksimalna efektivna kamatna stopa na kreditne kartice biće 17,75 odsto, a dosad je bila 22,22 odsto.

“Što se tiče gotovinskih kredita, stopa će biti maksimalno do 15,75”, naveo je on.

Vučić je rekao da je cilj da se ograničavanjem efektivne stope pomogne i ljudima koji su uzimali takozvane hipotekarne kredite, kao i stambene kredite svake vrste.

“I kada se vidi da oni to ne mogu da otplaćuju, banke biti u obavezi da im nude olakšice, ali i kada se završi taj proces i pre nego što se dođe u izvršni postupak naplate i oduzimanja imovine, onom ko je dužan mora da se ostavi rok od nekoliko meseci, da taj čovek sam može da proda tu imovinu i da izmiri te obaveze, a ne da se navrat-nanos prodaje po najnižoj ceni, pa da se ljudi na taj način uništavaju”, rekao je predsednik.

On je najavio još jednu novinu u 2025. godini kada je reč o maksimalnim kamatnim stopama.

“U razgovoru sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razmatrali smo mogućnosti da u tom predlogu zakona maksimalna kamatna stopa bude pet odsto, kada je reč o stambenim kreditima. Nakon te 2025. godine ne može da bude veća od prosečne ponderisane stope, koja trenutno iznosi 5,44, a sada neće moći da bude veća od pet odsto i to računajući i one koji imaju kredite sa promenljivim stopama”, najavio je predsednik

Vučić je dodao da će zato banke morati da rade sa fiksnim stopama, za šta će da dobiju posebne podsticaje države.

“Banke će i dalje da imaju velike profite i biće zadovoljne, ali naš posao je da štitimo naše građane”, naglasio je on.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com